Посао за грађане земља Отвореног Балкана без виза и радних дозвола

БЕОГРАД: Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније од септембра ће, захваљујући повезивању националних електронских система ових држава у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", први пут моћи слободно да приступе јединственом тржишту рада, поручио је данас директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић.
kancelarija
Фото: pixabay.com

Објаснио је да ће грађани земаља Отвореног Балкана имати могућност да се запосле у једној од ове три земље, и то без икаквих додатних папира, радних виза и посебних дозвола.

"Када је пре пет година основана Канцеларија за ИТ, свега десетак људи радило је у њој, а сада их је у два града 115. Циљ нам је био да грађани не буду курири који иду од шалтера до шалтера, већ да држава прикупља документа за њих. Хтели смо ефикасну, економичну, транспарентну јавну управу и све системе смо градили корак по корак", рекао је Јовановић за Новости.

Додао је да су данас све информације јавне управе доступне онлајн и грађанима су на услузи свих седам дана у недељи 24 сата дневно.

Јовановић је истакао да ће грађани најбоље оценити рад Канцеларије за ИТ и да је уверен да је толико урађено кроз пројекте дигитализације да више нема повратка назад.

Запослени у Канцеларији за ИТ и е-управу, рекао је директор Канцеларије, руше баријеру јавне управе и чине прави велики тим запослених у два града, Београду и Крагујевцу, који ради на различитим пословима.

Према његовим речима, тим Канцеларије је ту да помогне када корисници не могу да користе неку услугу, да понуди информацију и упути на праве адресе.

"На самом почетку били смо свесни да нису сви дигитално писмени. Системи су на почетку прављени тако да су грађани долазили до шалтера, а иза њих су се размењивали одређени подаци између институција", рекао је он.

Додао је да је први и прави пример за то је услуга "Бебо, добро дошла на свет", где родитељи још у породилишту детету дају име, упишу га у Матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште, здравствено осигурање и родитељски додатак.

Објаснио је да је та услуга управо једна од многих која је показала грађанима шта је е-управа, јер родитељи нису морали да обилазе шалтере, већ је запослени у породилишту све то обављао за њих електронски.

Јовановић је навео да је на тај начин до сада регистровано 360.000 беба, а размењено је и више од 100 милиона података електронским путем, за које грађани нису више морали да носе разлишита документа на шалтере - изводе из Матичне књиге рођених, држављанство, пребивалиште, подаци из ПИО фонда, МУП-а, Катастра...

Оценио је да се данас, захваљаујући доброј и стабилној инфраструктури, готово у ходу решавају проблеми, а да је некада потребно свега десетак дана да се електронске услуге дигитализују и учине лакшим и доступнијим за грађане.

"Наш задатак је да као служба Владе будемо фактор кохезије између министарстава и као централно тело Владе ми данас имамо огроман ауторитет. Примера ради, услуга Моја средња школа повезала је МУП, Министарство државне управе и локалне самоуправе, здравство, основне и средње школе, тако да су родитељи могли помоћу интернета и са било ког места да упишу своје дете у средњу школу", рекао је Јовановић.

Уштеде које су остварене коришћењем електронске управе, како за грађане, тако и за државу, огромне су, поручио је он.

Истакао је да се за сваки документ данас уштеди сат времена и ако се рачуна да је дневница три до четири евра, на 100 милиона докумената оствари се уштеда од 300 до 400 милиона евра.

Истакао је да на порталу Е-управа данас има 1,5 милиона корисника који користе различите услуге.

Тржиште информационо-комуникационих технологија у Србији је, тврди Јовановић, "гладно ИТ-јеваца". Иако око 92.000 њих ради у овом сектору, то је према његовој оцени мало, јер постоји огроман дефицит у овом сектору.

"Очекујемо да ће извоз ИКТ сектора ове године премашити 2,5 милијарди евра и већи је него извоз пољопривреде. Колики је то успех, показује податак да је пре шест година извоз ИКТ сектора био свега шест милиона евра", рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести