Привредни раст Немачке 2,7 посто прошле године

БЕРЛИН: Немачка привреда је порасла за 2,7 одсто у 2021. години, коју су обележили нови таласи епидемије ковид-19, мере ограничења повезане с пандемијом и проблеми у ланцу снабдевања, показали су данашњи прелиминарни статистички подаци.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Раст бруто домаћег производа уследио је након што је највећа европска економија забележила ресецију од 4,6 процената 2020. године, током које је први пут увела потпуни локдаун и оштре совијалне мере ограничења кретања због ковида, извештава ЦНБЦ.

„Упркос продужетку ситуације с пандемијом, уским грлима у снабдевању и несташици материјала, немачка привреда је успела да се опорави од оштрог пада 2020. године иако још није достигла ниво пре кризе“, навео је у саопштењу Георг Тил, председник Савезне статистичке службе Дестатис.

Завод за статистику је прецизирао да је немачки БДП у 2021. години за 2,0 процента испод нивоа у односу на 2019, што значи да се економија још није вратила на нивое пре ковида.


Дефицит од 153 милијарде евра

Немачка држава је прошле године, другу годину заредом, забележила дефицит.

Издаци савезне државе, покрајина, општина и социјалног осигурања виши су од прихода за 153,86 милијарди евра, саопштио је Статистички завод Немачке објављујући прву процену.

То одговара дефициту од 4,3 одсто БДП-а.

“Ово је други највећи дефицит од немачког уједињења”, наводи Статистички завод.

У години рецесије 2020. је дефицит био 4,3 одсто или 145,2 милијарди евра.

Узрок дефицита је и чињеница што је држава током корона кризе дала пуно помоћи предузећима, те и новчано подржала болнице.


Што се тиче перспектива, будући економски резултат суочава се с неизвесношћу.

Немачка агенција за јавно здравље, Институт Роберт Кох, упозорила је да број нових случајева ковида наставља убрзано да расте. Најновији подаци указују на раст броја новозаражених од око 80.000 на дневном нивоу.

Поред тога, Немачка је у 2021. години осетно повећала нето задуживање.

Дестатис је саопштио да је буџетски дефицит на крају 2021. године износио 153,9 милијарди евра (176,46 милијарди долара), што је знатан раст у односу на 145,2 милијарде евра забележених претходне године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести