Привреднике спутава недостатак радне снаге

Привредници који послују у Србији оцењују да је инвестициона клима у нашој земљи боља од оне у Црној Гори, Северној Македонији и Босни и Херцеговини, али и лошија у односу на суседне државе чланице Европске уније.
radovi, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Компаније чланице Америчке привредне коморе у Србији оцениле су пословну климу у Србији тројком, а као највећи изазов за развој пословања наводе доступност радне снаге.

Чланице Америчке привредне коморе и средња, мала, микро и старт-ап предузећа су на годишњој конференцији „Седмо пролазно време”, на којој су презентовани резултати истраживања о унапређењу пословног амбијента у Србији, указали на то да су досадашње реформе „квантни скок”, али и даље истичу да је приоритет унапређење рада правосуђа. За бољи пословни амбијент важно је и смањење корупције, а на трећем месту је повећање предвидивости пореског система и ефикасност Пореске управе.

Чак 78 одсто компанија очекује раст пословања, док 61 проценат планира нова запошљавања наредне године. Тај проценат је, како су истакли истраживачи, рекордан резултат откако се ради истраживање. У извештају се наводи да је оцена пословне климе слабија него лане, али и даље одражава умерено задовољство око две трећине чланица Америчке привредне коморе у Србији и тек нешто више од половине узорка малих и микро предузећа.


Наставити реформу јавних предузећа

Привредници очекују да Србија настави унапређивање многих сфера рада и живота. То се пре свега односи на здравствене услуге, образовања и повезивање с привредом, рад правосуђа, реформу јавних предузећа…


Председница Америчке привредне коморе Јелена Павловић истакла је да 84 одсто испитаних компанија нема запослених који зарађују минималну зараду, а 94 процената испитаника не користи субвенције за инвестиције или запошљавање. Чланице Америчке привредне коморе у Србији похвалиле су Владу Србије за почетак имплементације еУправе, а досадашње најбоље оцењене реформе су смањење буyетског дефицита и администрације за прибављање грађевинских дозвола.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести