Продаја станова и кућа смањена за трећину

У Србији је у марту продато, односно купљено, трећину мање некретнина него истог месеца прошле године, показују подаци Републичког геодетског завода (РГЗ).
д
Фото: Dnevnik.rs

„По ауторитативним подацима Републичког геодетског завода, у марту ове године остварено је 30 одсто мање трансакција у односу на март 2019. године”, кажу у РГЗ-у. Наводе податак да је прошлог месеца 65 одсто купопродаја непокретности остварено за готовину, док је 35 процената куповина непокретности реализовано помоћу кредита.

У марту прошле године тај однос је био 70 процената куповина за кеш, а 30 одсто из кредита.

Када је реч о паду или повећању цена некретнина, подаци Завода говоре да прошлог месеца нису забележене осетне промене цена непокретности у земљи.

Влада Србије донела је иначе 24. марта уредбу о примени рокова у управним поступцима за време ванредног стања, у складу с којом је и РГЗ прилагодио своје пословање.

65 одсто купопродаја непокретности остварено за готовину

У тој уредби се наводи, подсећају надлежни, да странке у поступцима пред државним органима, за време ванредног стања, не могу сносити последице свог непоступања у роковима прописаним или одређеним у складу са законима којима се уређује општи управни поступак или посебни управни поступци.

У Републичком геодетском заводу управни предмети примају се преко обвезника доставе, а то су, у првом реду, јавни бележници и судови, и професионалних корисника – лиценцираних геодетских организација, адвоката и банака.

Сва комуникација се обавља дигиталним путем преко сервисне магистрале државних органа и еШалтера, а оне које занима статус решења у РГЗ-у могу те информације потражити на онлајн огласној табли Завода.

Цене станова се за сада нису мењале, али је за дугорочне процене за сада још прерано. Све ће зависити од тога колико ће криза и пандемија трајати, тврде у агенцијама за промет некретнина.


Априлски пад још већи

Да ће пад промета некретнина бити настављен, што је, наравно, и очекивано, показују подаци за почетак априла.

Тако је прошлог петка (3. априла) било 70 одсто мање трансакција у односу на период пре увођења ванредног стања у земљи, показују подаци Републичког геодетског завода.


Када је градња у питању, и ту је ситуација слична.

Епидемија коронавируса и ванредно стање у земљи утицали су, по процени потпредседника Грађевинско-инжењерске коморе Србије Горана Родића, на то да обим грађевинских радова опадне трећину, али само тамо где су инвеститори приватни предузетници. На градилиштима на којима је инвеститор држава ради се уобичајено, без обзира на присуство COVID-19.

По његовим речима, тече и изградња станова за припаднике снага безбедности у Новом Саду, Београду, Нишу... што такође финансира Србија. Има, каже, и градилишта на којима приватне фирме зидају стамбено-пословне зграде за тржиште.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести