Произведено у Суботици иде у Сибир, Норвешку, Канаду

– Привредна комора Србије подржаће суботичке компаније као што су „АТБ–Север” или „Електремонт” да реализују своје развојне и инвестиционе планове и савладају изазове на које наилазе у школовању – поручио је председник ПКС-а Марко Чадеж.
radnici, Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Он је посетио суботичку компанију „АТБ–Север”, која производи електромоторе и генераторе и део је „АТБ групе” која припада шангајском

Њолонгу, познатијем као „Сименс” на Истоку, који у Србији у три фабрике у Суботици и Бору запошљава око 800 људи и има 500 добављача, али планира да повећа број запослених и прошири пословање.

800 људи запошљавају у Србији

– Производи из Суботице данас се продају и користе и у Сибиру и у Норвешкој, Канади, Конгоу. „Дани добављача Западног Балкана”, који ће бити одржани крајем маја у ПКС-у, окупиће 40 највећих компанија из Немачке и то ће бити добра прилика да и „Север” нађе нове партнере – истакао је Чадеж.

Та компанија у Суботици ће одмах након ускршњих празника запослити десет младих инжењера, а намерава и да постане центар за развој и истраживање целе „АТБ групације”. У плану кинеског власника су и нове инвестиције и то да део производног програма из Аустрије и Немачке пресели у Србију.

500 добављача ради за „АТБ–Север”

Недавно је в. д. директора Регионалне привредне коморе Суботица Слободан Војиновић изјавио да би у оквиру реформе коморског система тај РПК могао постатити центар за електро-металски комплекс, шпедицију или пограничну сарадњу на нивоу Србије.

– Влада и министарства су преузели обавезу да не могу донети одлуку, нацрт закона, одредбе везане за царине, акцизе, порезе без мишљења ПКС-а – рекао је Војиновић. – Исти такав однос важи и за локалне самоуправе и регионалне привредне коморе. Пошто је сада РПК Суботица део јединственог коморског система, неких овлашћења се одрекла, док је, с друге стране, нешто добила. Сва јавна овлашћења, расправе и едукације се сада одвијају у регионалним привредним коморама те смо ближе ономе што се одвија у привреди и можемо да каналишемо према ПКС-у. Привреда је сада заиста заштићена преко ПКС-а.


Ремонт возова и метроа за целу Европу

Србију као пожељну дестинацију за даље инвестирање види и италијански „Електроремонт”.

Та компанија планира да у Суботици уложи два милиона евра и отвори центар за ремонт електромотора за возове и метрое за целу Европу.


Он је најавио и измене у начину организовања, прецизирајући да се Регионална привредна комора Суботице делегирала за три центра: за електро-метални комплекс, за шпедицију или транспорт и за међуграничну или пограничну сарадњу.

– У нашем региону много је јаких фирми из електро-металног комплекса, попут „Севера”, „Сименса”, „Електромонта”, „Ливца” па заиста имамо основ да тај центар буде у Суботици. У нашој регији, исто тако, постоји чак око 150 фирми које се баве шпедицијом и двадесеак јаких из области саобраћаја и транспорта па је јасно да имамо основа и за тај други центар, а посебно што су у нашој близини два прелаза. Посебно имамо основа за међуграничну сарадњу јер смо први који су то започели с колегама из Мађарске – објаснио је Војиновић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести