Радијатори још топли

Овогодишња грејна сезона званично је завршена у суботу, али су због ниских температура радијатори у многим градовима били топли и јуче.
Centralno grejanje Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Будући да се за наредне дане такође прогнозирају ниске температуре за ово доба године, могуће је да ће се тако и наставити, а и законом је предвиђено да топлане, уколико временски услови буду захтевали, греју до 3. маја.

Дакле, треба очекивати још неколико дана грејања, а потом ће, уз лепше време, и грејна сезона бити завршена па ће уследити припреме за ремонте и свођење рачуна. Наиме, зима за нама била је хладна и даљински системи потрошили су трећину више енергената него протеклих година. То се није одразило на цене грејања преко топлана, а из Министарства енергетике поручују да се цене грејања неће мењати јер је контрола показала да су, за сада, у складу с Уредбом Владе и ценама енергента.

Законом је предвиђено да топлане, уколико временски услови буду захтевали, греју до 3. маја

Ипак, рачуни за грејање у сезони која је на крају многима су били виши него неколико протеклих зима. Наиме, ледени талас који је захватио Србију крајем прошле године, а наставио се готово цео јануар, повећао је потрошњу свих енергената – струје, природног гаса, али и чврстог горива, односно угља и дрва. И поред значајног повећања потрошње електричне енергије, енергетски систем био је стабилан, а било је довољно и природног гаса. Међутим, изузетно ниске темепратуре испразниле су стоваришта огрева у готово свим деловима Србије, угља, а посебно огревног дрвета није било, па су и цене отишле навише. Међутим, чим је зима попустила, стоваришта су била редовно снабдевена и огрева је било довољно.

С топлим данима о трошковима за грејање мање се размишља, али добри домаћини на време набављају огрев или одвајају новац за хладне дане па зато није наодмет питати се какве ће нас цене енергената дочекати наредне сезоне. За сада, а на основу трогодишњег плана пословања у ЈП „Елекропривреда Србије”, није планирано повећање цене струје за гарантовано снабдевање, односно за домаћинства и мале купце. Да ли то значи и да киловат неће поскупети, тешко је рећи јер ће са Светском банком, Међународним монетарним фондом и надлежним министарством ЕПС анализирати кретања тржишних цена струје и, уколико буде потребе за поскупљењем, тражиће од Агенције за енергетику да им то дозволи.

Договор дистрибутера и добављача
Иако је цена природног гаса за дистрибутере виша од јануара, индивидуални потрошачи плаћају исту цену кубика као и на почетку грејне сезоне. Наиме, дистрибутери су се договорили с добављачем, ЈП „Србијагас”, да се, док нове цене не буду одобрене и дистрибутерима, терет поскупљења подели.

Што се тиче цене природног гаса, тај енергент је већ на почетку ове године поскупео, али се то повећање није прелило на индивидуалне потрошаче. Наиме, виша цена природног гаса, и то 10,84 одсто, обрачуната је дистрибутерима већ за јануарску потрошњу па би се слободно могло рећи да би то требало да значи да се поскупљење природног гаса може очекивати, али не и када.

Наиме, да би нове цене почеле да важе потребно је да прво АЕРС одбори планску цену, а онда дистрибутери на основу одговарајућих параметара утврде цену кубика за потрошаче, коју, такође, одобрава АЕРС. Уз то, потрошачи морају да буду обавештени 30 дана пре него што до промене дође, тако да могу бити мирни бар до јуна. Колико би поскупљење могло бити такође је тешко рећи, а сада је цена кубног метра природног гаса за индивидуалне потрошаче око 40 динара, јер није иста у целој Србији.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести