Расте број жена у ИТ сектору и њихове плате

БЕОГРАД: На пословима у ИТ сектору у Србији расте број жена и њихове плате, показују подаци сајта за запошљавање ИТ кандидата "HelloWorld" (Инфостуд).
it sektor2, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Кроз историју технологије ИТ индустрија није била претерано наклоњена женама, али се ситуација на тржишту рада мења с обзиром да је, према подацима сајта "HelloWorld", сваки трећи кандидат који је у потрази за послом припадница лепшег пола.

У погледу плата и даље постоји јасна разлика пошто само 15 одсто жена зарађује износ већи од 2.000 евра, док скоро дупло више мушкараца зарађује исти износ, наведено је у саопштењу.

Информационе технологије су најбрже растућа индустрија и као таква сусреће се са огромним дефицитом квалитетне радне снаге. Како компанија Мајкрософт процењује број запослених у овој индустрији могао би до 2025. да порасте до 120.000 људи, што би значило да ће се и већи број жена одлучивати за улазак у свет Инфомационо кумуникационих технологија.

Када је реч о ИТ тржишту, прва асоцијација су високе плате.

У односу плата између мушкараца и жена, можемо видети јасан дисбаланс, наводи се у саопштењу.

Чак 40 одсто кандидата женског пола зарађује износе до 1.000 евра.

У прилог томе говори и ситуација да је велики број жена у ИТ-у са малим радним искуством, чак 55 одсто јуниора, медиора 43 осдто и само два одсто сениора.

Да је доста дама без радног искуства приказује и податак да највише кандидаткиња конкуришу за практиканта у ИТ-у.

Истраживање "Пулс Српске ИТ заједнице" у погледу задовољства радним местом показује да је 82 одсто испитаника изразило задовољство својим послом.

Када се узме овај податак у обзир онда се може видети да је велика већина задовољна, а на задовољство дефинитивно и утичу бенефиције запослених у ИТ-у.

Поставља се питање "шта мотивише даме у технологији?".

У погледу тога које бенефиције су им најважније и код мушкараца и код жена прва три места резервисана су за флексибилно радно време, рад од куће као и едукације и обуке.

Како даме наводе први и основни разлог за промену посла је виша зарада, затим изазовнији пројекти и оно што је битно јесте тзв. work/life баланс, односно да се њихово радно ангажовање завршава након предвиђених осам сати и да након тога имају времена за породицу и пријатеље.

Најтраженије позиције међу женама су: Quality Assurance, Software Developer, IT Project manager, Automation QA Engineer i Java Developer.

Да је велики број кандидата са малим или без радног искуства показује и податак да највише кандидаткиња конкурише за практиканта у ИТ-у.

У односу на мушкарце, занимљиво је да даме више преферирају менаџерске позиције, те не чуди да је у првих пет најтраженијих управо позиција ИТ проџект менаџера.

Поред тога, младе даме нису претерано заинтересоване за програмирање те се због тога одлучују за позиције попут QA инжењера или Quality Assurance-a.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести