Сага о Илону Маску и „Твитеру” пуна контроверзи

Још када је пре неколико месеци Илон Маск први пут најавио намеру да купи друштвену мрежу “Твитер” за око 40 милијарди долара, ово мега преузимање, постало је главна бизнис тема у свету.
ilon mask yt
Фото: Ilon Mask, foto: Youtube Printscreen

Од тада се сваки потез прати из часа у час, а аналитичари из целог света су до сада имали безброј теорија о будућој судбини ове популарне мреже од којих су се неке у међувремену и обистиниле.

Као што су многи и најављивали, одмах по преузимању “Твитера”, Маск је отпустио половину запослених, односно њих око 3.700 који су обавештења о отказима добили електронском поштом. Он је тако оставио читаве тимове потпуно десеткованим. Области Твитера на које су Маскови резови највише утицали укључују тимове за поверење у производе и безбедност, политику, комуникацију, твитовање, етичку вештачку интелигенцију, науку о подацима, истраживање, машинско учење, друштвену добробит, приступачност, па чак и одређене кључне инжењерске тимове.

С обзиром на широк захват отпуштања и Маскову намеру да смањи трошкове у областима као што је клауд хостинг, запослени који остају у компанији очекују да ће “Твитер” имати потешкоћа у одржавању критичне инфраструктуре у кратком року. Осим критика због отпуштања половине запослених, “Твитер” Илона Маска наишао је на изненадну и необичну критику Федералне трговинске комисије (ФТЦ) у Вашингтону, након хаотична 24 сата у којима су нова правила претплате покренула гомилу лажних „проверених” налога, а кључни руководиоци за приватност и безбедност су дали отказ.

Увођење нове политике, по којој корисници “Твитера” могу да купују верификације за осам долара месечно, покренуло је талас лажних налога, од којих сваки носи плави штрикл. На лажним налозима имитиране су јавне личности - Доналд Трамп, Џор Буш, Руди Ђулијани џи председник САД Џозеф Бајден.

На налогу „Џо Бајден” твитоване су опсцене шале пре него што је уклоњен, а лажни Руди Ђулијани је понудио борбу против Алана Дершовица. Талас лажних налога запљуснуо је свет спорта, где је „проверени” налог, који се представља као Леброн Yејмс, затражио трејд.

Многи такви налози су искључени, али пошто је половина радне снаге “Твитера” отпуштена, компанија се бори да их обузда.

Услед таласа промена, главни људи Твитера за сајбер безбедност, приватност и усклађеност поднели су оставке. Јоел Рот, шеф Твитера за поверење и безбедност, и Робин Вилер, шеф пословне јединице која се бави оглашивачима, напустили су компанију.

Након што је Илон Маск преузео Твитер, обојица су били кључни играчи у напорима да се умире забринути оглашивачи, а Рот је често јавно уверавао да компанија још може и уме да задржи садржај мржње ван платформе.


Маск: Банкрот „Твитера” није искључен

Нови власник „Твитера” Илон Маск рекао је да би компанија следеће године могла да изгуби милијарде долара и да банкрот није искључен.

Нови власник „Твитера”, који је и извршни директор произвођача електричних возила „Тесла” и компаније „Спејс екс”, нагласио је да је недавно продао акције „Тесле” да би „спасао Твитер”, али да постоји опасност од непредвиђених и неконтролисаних губитака који би могли да угрозе опстанак ове друштвене мреже.


Ова превирања су донела и оштро упозорење федералних регулатора.

-Са дубоком забринутошћу пратимо недавна дешавања на Твитеру”, навео је портпарол Федералне трговинске комисије, додајући да ни „извршни директор или компанија нису изнад закона и компаније морају да поштују наше декрете о сагласности – каже се у саопштењу ФТЦ-а који се обично не оглашава пре спровођења мера.

Увођење плаћене верификације обично би било много спорије како би се осигурала усклађеност са законима о приватности и другим прописима, али Масков „махнити темпо” значи да је процес сада на одговорности инжењера, наводи се у писму које је објавила група бивших запослених у “Твитеру”

Припремио: Н. Перковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести