Савић: Кључ развоја је у иновативности

БЕОГРАД: Србија је на 65. месту у свету ако се посматра БДП по глави становника и значајно је побољшала своју позицију у односу на 2010. годину, што значи да смо значајно побољшали просперитет, оценио је председник Савета гувернера НБС и професор факултета ФЕФА Небојша Савић на панелу о новим реформама Владе Србије од 2021. до 2023.
s
Фото: Tanjug

По дуинг бизнису Светске банкле смо 44, али то не значи да смо успешни, већ какво је пословно окружење, што значи да треба да га унапређујемо и да буде још повољније. По глобланој конкурентрности смо 62. Па и ту позицију можемо да поправимо”, рекао је Савић на скупу у оквиру Београдског економског форума.

Додао је да је кључ данашњег развоја у иновативности, а Србија је по томе на 62. месту, док је 2013. била 101. у свету.

Циљ нашег аранжмана са ММФ је да добијемо развојну подршку, стицање знања и искустава других земаља и да наредних 20 година ту путању усмеримо на прави пут, рекао је Савић.

Оценио је да тренд раста БДП који је око 3,5 одсто није задовољавајући и да би требало да буде преко пет процената.

Навео је да то може да се достигне уколико обезбедимо директне стране инвестиције које ће подразумевати високе технологије и ангажовање нашег потенцијала образованих људи и да се подстакну домаћи инвеститори како би постали добављачи таквих компанија.

Професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић оценио је да су неспорно постигнути неки резултати у фискаланој конслолидацији што је отворило простор за боље суочавање са пандемијом, а има помака и у реформи јавне управе и јавних предузећа.

Али ако говоримо о привредном развоју БДП зависи и од броја становника. Да би земља имала потенцила за напредак мора да има довољно људи са конкурентним знањима, инвестиције и добар амбијент за пословање. Укупне инвестиције морају да буду преко 25 одсто БДП-а, имали смо лошије резултате 2015. и 2016. када су биле испод 15 одсто, рекао је Шошкић.

Додао је да је врло забрињавајуће што домаћи привредници мало инвестирају.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести