Словенци праве намештај у Апатину, Србобрану...

Дрвна индустрија је веома значајна привредна грана у Србији и има велики потенцијал за извоз.
d
Фото: Dnevnik.rs

По подацима објављеним на сајту Привредне коморе Србије, обрада дрвета и индустрија намештаја обухвата 2.182 привредна друштва, која запошљавају око 23.000 радника. Више од 90 одсто предузећа је у приватном власништву. Већина – 1.504 – бави се прерадом дрвета, док су остала ангажована у производњи намештаја – 678.

Дрвна индустрија је и један од најатрактивнијих сектора за стране инвеститоре. Француски „Таркет”, италијански „Дитаре” и „Фантони”, аустријски „Кроноспан” и многи други изградили су своје фабрике у циљу снабдевања не само домаћег тржишта него и ЕУ и све већег тржишта Русије.

Производња дрвене столарије има дугу традицију у Србији. Велики број компанија производи висококвалитетне прозоре и врата, као и квалитетан намештај, и то углавном од храста и букве. Често се користе и смрча и јела. Дрвена галантерија је такође један од значајних производа дрвне индустрије. Извоз дрвених вешалица и разних других предмета од дрвета у сталном је порасту, а главна извозна тржишта су Италија, Немачка, Финска, Холандија и Швајцарска.

Намештај који се производи у Србији сврстава се у три категорије: намештај од масива, плочасти намештај и тапацирани намештај. Око 30 одсто произведеног намештаја је од масива јер је он најскупљи, а израђује се од домаћих сировина. Фабрике које производе намештај у Србији су опремљене савременим машинама и прате светске трендове, како у изради, тако и у површинској обради, па су производи конкурентни на европском тржишту намештаја.

Словеначка фабрика намештаја „Лумберлајн”, која послује у Слободној зони у Апатину, производи намештај за стране хотеле, домове здравља, болнице, канцеларије, школе и искључиво је извозно оријентисана. Једина у Србији израђује зидове за пењање и тај производ извози за Кину, Јапан и већину земаља Европске уније. Планира да прошири погоне у Србобрану, што значи и отварање нових радних места. Тренутно је у производним погонима 45 радника распоређено у две смене и раде на најсавременијим машинама.


До 2022. године планирано запошљавање 7.000-8.000 радника

Влада Србије је дрвну индустрију и индустрију намештаја сврстала у стратешке гране и зато се убрзано ради на изради стратегије развоја до 2022. године, чији је кључни предлог да се иде ка финализацији масива јер би то повећало број запослених у тој индустрији у наредних пет година 7.000-8.000 радника. Први пут држава озбиљно рачуна на извоз те гране јер је планирано да се он повећа око 250 милиона евра. При том, школство ће имати кључну улогу јер се зацртани циљеви не могу спровести без стручног кадра који тек треба да се ствара кроз дуално образовање.


По подацима Регионалне привредне коморе Сомбор, само у Западнобачком округу 25 предузећа бави се производњом намештаја, од чега је пет извозно оријентисано. Током прошле године те компаније оствариле су извоз вредан више од 4.000.000 евра, што је дупло више него 2016. То показује да посла за добре и квалитетне произвођаче намештаја и других производа од дрвета у Србији има, али исто тако и да постоји проблем с недостатком квалификоване радне снаге која одмах може да почне да ради у производњи. Наиме, дрвној индустрији недостаје школован стручни кадар и у наредном периоду мора се озбиљно радити на едукацији и промоцији смерова који су уско везани за ту струку. Управо о потреби укључивања дрвне индустрије у процес дуалног образовања разговарало се и у ПКС у оквиру Групације за едукацију и дуално образовање. Произвођачи су изнели захтев да се кроз систем образовања обезбеде кадрови потребни привреди, а самим тим и дрвој индустрији.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести