Споразум са Французима о изградњи ветропарка код Кикинде

НОВИ САД: Међу 22 билатерална споразума која су јуче потписале делегације Србије и Француске су и они на које је потпис ставила Покрајинска Влада, а реч је о споразумима у области енергетике. 
vetropark turbine
Фото: pixabay.com

Један од њих односи се на изградњу ветропарка код Кикинде, инсталисане снаге 85 мегавата, који би градиле француске компаније, а вредан 120 милиона евра. 

"Протокол говори о намерама француских компанија да изграде ветропарк на ширем подручју града Кикинде, инсталисане снаге 85 мегавата, инвестиционе вредности 120 милиона евра. Верујем да уколико те компаније прођу све процедуре, да ће до те инвестиције и доћи. То би била прва француска инвестиција у ветропаркове", каже за Танјуг потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић.

Објашњава да Покрајина не би учествовала у финансирању тог пројекта, већ би део посла Покрајине и републичког министарства био исходовање документације за овај пројекат. Још није познато када би могла да почне градња ветропарка код Кикинде.

"Тешко је лицитирати са одређеним роковима, доста су озбиљне процедуре, али би свакако бенефит био и по Покрајину и Републику. С друге стране бенефити су у производњи електричне енергије из обновљивих извора енергије, а истовремено чувајући животну средину, што је свакако политика покрајинске и републичке Владе", објашњава Милићевић.

Циљ Србије је да до 2020. године, каже Милићевић, има од 25 до 27 одсто укупне производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

"Крећемо се ка том циљу, а истовремено се прави и нова агенда која ће нам рећи који проценат те енергије треба достићи до 2030. године", каже Милићевић.

Милићевић је потписао и меморандум са француским Удружењем професионалаца у области истраживања геотермалних извора. 

"Ми већ имамо један такав документ који је у фази реализације, а јуче смо потписали меморандум о наставку сарадње, јер се кроз прву фазу показало да постоји добра сарадња између овог француског Удружења и Покрајинске Владе. Циљ је да се испита потенцијал геотермије на подручју АПВ, да нам укаже на могућнсот коришћења тих потенцијала за производњу топлотне, електричне енегије, али и у смислу заштите животне средине", каже Милићевић.

Јуче су потписани Протокол о намерама између Акуа Енергy САС, ИЕЛ ОИЕ Балкан Ренењабле Енергy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај АП Војводина, Протокол о намерама између Пропарцо и Акуа Енергy САС за финансирање пројекта ветропарка Басиад и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести