Трговање биткоином врло клизав терен

Иза електронских валута, криптовалута, од којих је најпознатија биткоин, не стоји монетарна власт и држава и то је знак свима који улазе у трговину њима да буду веома опрезни, каже генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Цена биткоина се сурвала јуче  за 17 посто, покренувши распродају на тржиштима криптовалута, јер су се инвеститори унервозили због брзог астрономског раста његове цене, а берзански и грачи с кратким позицијама похитали да уновче профит.

Највећа криптовалута на свету претрпела је најснажнији дневни пад у последњих месец дана, спустивши се на 45.000 долара, јавља Ројтерс.

Тиме је пад ове дигиталне валуте повећан на скоро једну петину у односу на рекордан ниво од 58.354 долара, који је забележила у недељу, мада је цена биткоина и даље за око 60 посто већа у односу на почетак 2021. године. Етереу, друга највећа криптовалута на свету по тржишној капитализацији, која се на тржишту често креће у тандему са биткоином, такође је потонуо за више од 17 процената, на 1.461 долар, што је за скоро 30 посто мање од његовог прошлонедељног највишег нивоа.

Ризик се огледа у томе што су вредности виртуалних валута нестабилне и мењају се из дана у дан, а то може да проузрокује велике финансијске губитке

Све ово само потврђује да се на тржишту криптпвалутама брзо добија, али брзо и губи.

Генерални секретар Удружења банака је за Тањуг нагласио да ће време показати како ће центалне банке реаговати на омасовљење таквог производа, али је за грађане важно да знају да упуштањем у трговину виртуелним валутама преузимају велики ризик.

„Ризик се огледа у томе што су њихове вредности нестабилне и мењају се из дана у дан, а то може да проузрокује велике финансијске губитке“, објашњава Васић.

Према његовим речима, криптовалуте би се сада могле сматрати неком врстом паравалута и да је за очекивати, како се буде јављало више њих и трансакције њима буду веће, да ће монетарне власти водити рачуна о заштити грађана од ризика који узрокује осцилација њихове вредности.


Упозорава и НБС

Да је опрез са трговином криптовалутама неопходан, више пута је указивала и Народна банка Србије (НБС).

Из централне банке наглашавају да биткоин и друге виртуелне валуте нису законско средство плаћања и да ова банка нити други органи јавне власти не гарантују за њихову вредност.

НБС посебно истиче варијабилну вредност ових валута, те да овде није реч о валути иза које стоји и за коју гарантује централна монетарна власт, већ о врсти приватне дигиталне имовине.

Такође и да виртуелне валуте немају статус валуте, нити законског средства плаћања.


Када је реч о дилеми да ли ће криптовалуте једном ипак стећи право грађанства и постати средство плаћања, саговорник Тањуг-а каже да је то сада тешко рећи.

„Видећемо. И Европска унија је у једном тренутку најавила да ће можда изаћи са електронским евром. Да ли је то пандан криптовалутама, не знам, али видећемо, време ће показати“.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести