У пандемији НИС очувао стабилност и инвестирао 25 милијарди динара

БЕОГРАД: НИС група је прошле године, у условима пандемије, остварила своје приоритете у пословању док је у развојне пројекте инвестирано 25,3 милијарде динара, саопштено је данас из те компаније.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Током прошле године НИС је уредно снабдевао тржиште Србије нафтним дериватима, задржао ликвидност компаније и очувао здравље запослених, пословних сарадника и потрошача.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев изјавио је да је то била је једна од најкомплекснијих година не само у историји НИС-а и нафтне индустрије, већ и глобалне економије.

" Зато смо предузели низ одлучних мера како бисмо очували стабилност НИС-а и учврстили финансијску дисциплину, бринући све време за здравље запослених и потрошача. Наш програм мера за повећање оперативне ефикасности дао је ефекат од 1,4 милијарде динара на показатељ ЕБИТДА. Међутим, штедња на коју смо били принуђени није зауставила наше капиталне пројекте и у 2021. години наставићемо са улагањем у даљи развој за шта смо определили више од 20 милијарди динара", рекао је он.

Тјурдењев је истакао да остаје посвећеност даљој модернизацији НИС-а, и стварању дугорочне вредности за запослене, акционаре и заједницу у којој та компанија послује.

Упркос утицају изузетно неповољних макроекономских околности изазваних пандемијом корона вируса, и паду цена нафте за 35 посто НИС је 2020. године пустио у рад постројење "Дубока прерада" у Рафинерији нафте Панчево у које је уложено више од 300 милиона евра, наводи се у саопштењу.

НИС је остао стабилан извор прихода за акционаре и на име дивиденде из добити за 2019. годину исплатио је 4,4 милијарде динара.

Упркос негативним трендовима, показатељ ЕБИТДА очуван је на позитивном нивоу – 15,8 милијарди динара, као и позитиван новчани ток од 29,7 милијарди динара.

"НИС група је у другом полугодишту забележила нето добит од 2,7 милијарде динара, али су неповољне околности из првих шест месеци допринеле да 2020. годину НИС заврши са губитком од 7,6 милијарди динара", наводи се у саопштењу.

Додаје се да обрачунате обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода у извештајном периоду износе 179,5 милијарди динара.

У 2020. години НИС је произвео 1.259 милиона условних тона нафте и гаса у Србији и концесијама у региону, а Рафинерија нафте Панчево прерадила је 3,613 милиона тона нафте и полупроизвода.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести