Ветропарковима ветар треба за две милијарде евра

Нацрт закона о обновљивим изворима енергије представља добру полазну основу да се омогуће већа улагања у ветропаркове, а да би се то десило, потребно је да држава направи измене које ће омогућити да што више пројеката добије субвенције, закључак је инвеститора и банкара, преноси “Балкан грин енерџи њуз” (БГЕН).
e
Фото: pixabay.com

О нацрту који је изазвао велику пажњу инвеститора у ветропаркове води се јавна расправа, а тај документ био је тема округлог стола „Индустрија ветра у Србији између аукција и тржишта - 2.000 мегавата зелене енергије чека на јасан сигнал државе”, који је организовао БГЕН.

Нацрт закона изазива пажњу и актера у сектору електроенергетике, јер ће са подзаконским актима која ће уследити доћи до креирања оквира за развој тржишта. Уместо фид-ин тарифа, држава нацртом закона предвиђа увођење аукција на којима ће се инвеститори надметати да добију субвенције-премије, па тако неће сви инвеститори ући у систем подстицаја, него само победници аукција.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) од децембра, заједно са Владом Србије, ради на припреми аукција, а помоћ Министарству рударства и енергетике се огледа у детаљним препорукама за модел акција и у припреми документације за њих.

Шеф за енергетику за Западни Балкан и Хрватску у ЕБРД-у Франческо Корбо рекао је да је савет те банке да аукције буду једноставне, као и да се победници бирају искључиво на основу најниже цене.

На питање када очекује прву аукцију у Србији, он је одговорио да се нада да би ЕБРД, ако све о чему се разговара са властима буде обављено на време, могао пре лета да каже влади да је прави тренутак да их распише, преноси БГЕН.

Директорка компаније ЦЊП Маја Турковић навела је да би на аукцијама требало додељивати премије само за део инсталисаног капацитета једног пројекта, док би се остатак пласирао на тржишту. Додала је да су такве аукције за соларну енергију Албанији донеле најнижу цену електричне енергије на Балкану.

„У пракси то значи да се премије не дају за пун капацитет неке електране, већ за, на пример, половину, док остатак инвеститор продаје сам на тржишту. Са таквим моделом аукција држава ће са мање новца, тачније субвенција, постићи више”, оценила је она. Увођење аукције поздравио је и директор фирме “Елицио за Србију” Кристофер Болс, али је упозорио да држава мора да буду пажљива код постављања услова за учешће на њима ,јер ће од тога зависити колико ће ветропаркова бити изграђено.

Упозорено је и да је пракса у Европи да сви обновљиви извори имају исти приоритетни приступ мрежи, без обзира да ли су у систему државног подстицаја, што Нацрт закона не предвиђа.

Охрабрење за инвеститоре

Нови директор Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Алесандро Брагонзи поручио је да је важно да закон охрабрује стране инвестиције, као и да омогућава да се напусте субвенције и уведу тржишни услови у сектор.

Подсетио је да ЕИБ обично обезбеђује половину финансија за пројекат, али код зелене енергије то се може повећати и на 75 процената, чиме се олакшава спровођење инвестиција.

Додао је да је ЕИБ зацртала циљ да до 2025. године половина кредита буде за пројекте у области оџивог развоја, заштите животне средине и климатских промена.        

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести