Влада ЕПС-у препоручила више цене струје, осим за грађане

БЕОГРАД: Влада Србије препоручила је ЕПС-у да продају струје од 1. септембра уговара од 86,13 евра по мегаватчасу за субјекте одбране до 95 евра по MWh за комерцијално снабдевање, док ће нова цена за резервно снабдевање бити 123,5 евра а цена електричне енергије за грађане остаје непромењена.
vlada srbije nemanjina 11 DN
Фото: Dnevnik.rs

Нове препоручене цене електричне енергије из ЕПС-а важиће до краја година, осим за резервно снабдевање чија препоручена нова цена се примењује од 19. новембра.

Саопштено је да је Влада Србије препоручила ЈП Електропривреда Србије, снабдевачу који обавља резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање, да то снабдевање после 1. септембра обавља по цени од 123,5 евра/MWh, без ПДВ.

Закључком Влада је ЕПС-у препоручила да од 1. септембра до краја године уговоре о снабдевању са купцима електричне енергије на комерцијалном тржишту закључује по јединственој цени од 95 евра/MWh без ПДВ-а за тај период.

"Усвојени закључак обезбеђује несметано функционисање привредних субјеката у Србији", наводи се у саопштењу.

Закључком о цени електричне енергије ЕПС-у је препоручено да правним лицима која су носиоци одбрамбених технологија и члановима групације за исти период понуди уговоре о снабдевању по јединственој цени електричне енергије од 86,13 евра/MWh без ПДВ-а.

"Овим се обезбеђује несметано функционисање привредних субјеката у одбрамбеној индустрији у Републици", наводи се у саопштењу.

Ограничење цена основних намирница продужено до 30. септембра

Влада Србије усвојила је на данашњој седници измене Уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница, у циљу даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена, које су важне за снабдевање потрошача, и ограничење цена је продужено до 30. септембра.

Уредбом су ограничене - максимална малопродајна цена белог кристал шећера у свим паковањима која не сме прелазити 102,99 динара по килограму, те максимална произвођачка цена белог кристал шећера у паковањима од једног килограма, пет килограма и 10 килограма, која не сме прелазити 85,11 динара по килограму, док максимална произвођачка цена белог кристал шећера за сва остала паковања не сме прелазити 93,63 динара по килограму.

Такође, ограничена је и максимална малопродајна цена дуготрајног (УХТ) млека са 2,8 процента млечне масти у паковању од једног литра на 119,99 динара, саопштило је Министарство трговине.

Новом Уредбом остају ограничене и максималне малопродајне и произвођачке цене брашна тип Т-400 глатко, у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашна тип Т-500 у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма.

Марже обрачунате на нето фактурну цену брашна тип Т-400 и Т-500 остају непромењене.

Ограничене су максималне малопродајне цене и максималне произвођачке цене за свињски бут без костију, свињску плећку без костију, свињски врат са костима и свињску слабину са костима.

Ограничене су и максимална малопродајна и максимална произвођачка цена свежег пилећег трупа.

Марже обрачунате на нето фактурну цену свињског и пилећег меса остају непромењене.

Уредбом се ограничавају произвођачке цене, као и оне у трговини на велико и у трговини на мало, за јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, које не смеју бити веће од цена које су важиле на дан 15. новембар 2021. године.

Влада Србије је ову уредбу донела у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снадбевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Корекција цене млека и белог кристал шећера била је неопходна имајући у виду да је дошло до раста цена сировина, што се неће одразити на трговце тих намирница, пошто су марже остале на истом нивоу, а када је реч о потрошачима, повећање цена неће значајно утицати на њихов стандард.

Већи проблем би у овом тренутку била несташица основних намирница, што би се десило уколико би се цене задржале на нивоу који не покрива трошкове пословања, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Влада је на седници донела и измене Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба, која се продужава на наредних 30 дана, а којом је ограничена цена хлеба од брашна Т-500 и маржа на остале врсте ове животне намирнице.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, имајући у виду да је тржиште још нестабилно, неопходно је било продужити период важења ограничења цена на још 30 дана, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести