Заблуда да се у Србији станови купују за готовину

НОВИ САД: Европска комисија је пре неколико дана наговестила да ће предложити од јула забрану плаћања кешом за износ од 10.000 евра као део пакета за борбу против прања новца и финансирање тероризма
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Оно што почне да се примењује у ЕУ обично, пре или касније, стигне и код нас, па прво на шта се помисли, јесте како ће ограничење плаћањем кешом изнад 10.000 евра, се одразити на промет некретнина овде, јер према Годишњем извештају Републичког геодетског завода чак 99 одсто купопродаја пољопривредног земљишта се обавља готовином ,а свега 33 одсто станова прода из кредита, а 67 одсто плаћа истом кешом.

Али нема разлога за бригу, пошто се код нас некретнине вредније изнад 10.000 евра не могу прометовати без банкарског посредовања, односно плаћањем кешом, на руку.

У Јавнобележничкој комори Србије истичу да у јавности влада заблуда да се промет непокретности већином обавља готовински. Реч је о куповини из сопствених средстава у којима се трансакција изнад 10.000 евра обавља преносом са једног банкарског рачуна на други банкарски рачун. Дакле, ни купац ни продавац не броје кеш већ се он да би се обавила купопродаја, односно био оверен купорподајни уговор мора прво наћи код банака.

Уговор о купопродају непокретности обавља се према Закону о облигационим односима, и законима о девизном пословању и о спречавању прања новца и тероризма. Закон о девизном пословању предвиђа могућност да се купопродаја обави и у девизама, док Закон о спречавању прања новца и финансирање тероризма ограничава да се прими готов новац изнад 10.000 евра или више у динарској противвредности. То значи да се у нашој земљи може платити готовином само непокретности ниже од 10.000 евра, напомињу у Јавнобележничкој комори Србије.

- У агенцијама за промет некретнина кажу да ретко имају купце који долазе са новцем у yеповима, нити имају продавце који би такав новац хтели да приме, већ траже да банка буде посредник у купопродаји. –Странке упућујемо да купопродаја мора ићи преко банкарског рачуна, јер у супротном се не може купити стан преко агенције за промет некретнина. Ранијим одредбама закона о посредовању у промету и закупу непокретности могло се трговати готовином до 15.000 евра, али је лимит спуштен до 10.000 евра – казао је директор Агенције “Стар некретине” у Новом Саду Јовица Станојевић.


Нема разлога за промену прописа

Како је купопродаја непокретности које се плаћају готовим новцем код нас ограничена на цену до 10.000 евра, јавни бележници у овом тренутку не виде разлоге за промену прописа.

Али ако законодавац утврди да су промене потребне и одреди да се ова могућност даље ограничи, бележници ће доследно спроводити законске прописе, што и сада чине.


По његовим речима, на тржишту некретнина тренутно влада велика потражња за становима и висока цена квадрата.

– Не видим да, бар за сада, постоје параметри који би у наредном периоду могли да спусте цену квадрата – казао је Станојевић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести