Забрана улаза у Србију се не односи на учеснике у транспорту робе

БЕОГРАД: Забрана уласка у Србију страних држављана који су боравили на подручјима где је жариште епидемије корона вируса не односи се, на основу измењене одлуке Владе Србије, на учеснике у транспорту робе и лица која су добила сагласност за улазак у Србију од Министарства здравља, објавило је Удружење превозника робе "Међународни транспорт".
kamioni, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, ilustracija

Привремена забрана се односи на оне који су боравили у провинцији Хубеј у Кини, у граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг Републике Кореје и у кантону Тичино у Швајцарској, као и у Италији и Ирану.

Када је реч о Италији, према уредби од 8. марта, одобрава се транспорт на целој територији Италије, наведено је у обавештењу које је достављено Танјугу.

Уведене забране кретања не односе се на пословна путовања за које постоји доказ. Све док не постоји сумња на потребу карантина или се тестом не докаже присуство вируса, радници који прелазе државну границу Италије могу слободно улазити и излазити.

У случају контроле од стране полиције и других надлежних служби, мора постојати доказ разлога путовања.

Роба може бити допремана и отпремана са територија означених као високоризична.

Транспорт робе се сматра неопходним послом и возачи могу да улазе и излазе са означених територија као и да се крећу унутар њих уз лимитаран боравак и контакт само за потребе доставе и преузимања робе.

Хрватска је увела забрану уласка особама које су у протеклих 14 дана боравиле на територији Италије, Швајцарске и дела Немачке.

Та мера односи се и на возаче тешких теретних возила.

Новом одлуком, тачком 1.2.б, Хрватска је дозволила транзит свим страним држављанима уз одређен период за излазак из земље.

Улаз са задржавањем (утовар/истовар) лицима која долазе са територија држава које се сматрају жариштем епидемије неће бити дозвољен или ће имати обавезу боравка у карантину.

Словенија је због великих задржавања на словеначко-хрватској граници одлучила да до даљњег забрани транзит кроз Словенију возилима која долазе из правца Италије.

На граничним прелазима са Италијом дозвољен је пролаз возилима са утоваром или истоваром у Словенији.

У Аустрији је могућ транспорт робе за Италију и из ње.

На границама са Италијом уведене су граничне контроле које ће важити следећих 10 дана.

Лица која улазе у Аустрију из Италије морају имати лекарско уверење (на немачком, енглеском или италијанском језику) у коме се наводи њихово здравствено стање и показује да је молекуларни биолошки тест за САРС-ЦоВ-2 негативан.

Медицинско уверење не сме бити старије од четири дана у тренутку уласка. Ова мера не односи се на теретни саобраћај и важи до 3. априла 2020.

Возачи тешких теретних возила ће при уласку у Аустрију имати здравствене прегледе.

У Чешкој се селективне здравствене контроле врше на свим граничним прелазима, а особе код којих се установе симптоми вируса шаљу се даље на преглед.

У Словачкој је од јутрос потпуно забрањен улазак у земљу свим аутобусима.

Транспорт терета није забрањен, с тим да Словачка појачава мере контроле на граничним прелазима.

Као адекватну заштиту, у Словачкој препоручују маске са нивоом заштите ФФП2 и ФФП3.

У Пољској је појачана здравствена контрола лица на граничним прелазима, пре свега путника, а што се тиче друмског транспорта робе нема никаквих ограничења.

У Швајцарској се од 12. марта ограничења не примењују на друмски теретни саобраћај.

У Мађарској тренутно нема никаквих ограничења када је у питању друмски теретни саобраћај.

Постоји могућност да возачима на утоварним или истоварним местима затраже да поседују маске, рукавице и средства за дезинфекцију уколико долазе са територија држава које су жаришта епидемије.

У Украјини тренутно сви гранични прелази раде у пуном режиму, али се вечерас према тренутним информацијама очекује затварање појединих граничних прелаза. Ова мера се односи само на путнички саобраћај.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести