Заплена имовине Русима - што не важи у миру, у рату важи све

БЕОГРАД: Заплена имовине и замрзавање рачуна руским олигарсима на Западу је санкција усмерена на људе који су по мишљењу Американаца блиски руском председнику Владимиру Путину, а основна идеја тих санкција је да изазову незадовољство руских тајкуна, оцењују Танјугови саговорници.
s
Фото: pixabay.com

Економиста Љубодраг Савић ту санкцију описује речима "на Западу ништа ново", наводећи да је њихова основна идеја да изазову незадовољство руских тајкуна пре свега према председнику Русије Владимиру Путину.

Истиче да када су ти људи односили из Русије десетине и стотине милиона евра, они су на читавом западу били добродошли, али, додаје, Запад данас има други циљ.

Ти људи, који су били уважени грађани. На пример, Абрамовић је држао Челси скоро једну деценију и од њега направио врхунски клуб, сви су били задовољни, он се уклопио у њихов стил живота и највећи део новца који је заради, између осталог и у Русији, трошио је у Енгеској, рекао је Савић за Танјуг.

Додаје да на Западу важи правило "циљ оправдава средство" и понавља да је основни циљ тих санкција да изазову бес код људи по систему "да није Путин кренуо у рат, ми бисмо и даље били на челу Челсија и уживали у благодетима који пружају западне државе".

На питање да ли ће након рата у Украјини руски богаташи моћи да туже владе појединих земаља за заплену имовине, Савић каже да они то могу да учине и сада, али да не верује да ће ико од њих то учинити, јер им је у интересу да се поново врате одакле су протерани.

Додаје да ће подизање тужбе зависити од тога да ли ти људи желе поново да се врате и живе на Западу, наводећи да они који неће хтети да се врате да ће их свакако тужити.

Најављену меру Русије да ће национализовати поједине западне компаније, Савић види као контрамеру, додајући да Русија мора да се бори против такве политике Запада.

Савић каже да уведене санкције неће бити тако лако укинуте, чак ни након завршетка рата у Украјини.

Знамо ми из нашег искуства да се санкције уводе лако, а скидају веома тешко. Нама су прво скинули спољне санкције, па су након неколико година укинуте све санкције, подсетио је Савић.

Да уведне санкције са обе стране неће бити лако укинуте мишљења је и професор Београдске банкарске академије (ББА) Исмаил Мусабеговић додајући да се оне брзо уводе, а да је њихово скидање процес.

Истиче да су санкције усмерене на људе који су по мишљењу Американаца блиски председнику Владимиру Путину, додајући да су такве мере неприхватљиве и да до сада није био сведок таквих мера.

Али што не важи у миру, у рату важи све, рекао је Мусабеговић за Танјуг.

Наравно, додаје, да ће Русија у контри таквих санкција вршити национализацију компанија, наводећи да ће вероватно преузети компаније на неки одређени рок, како би држава на тај начин спречила пропадање компанија, а ако се у међувремену не нађе решење оне ће бити национализоване.

То су све мере које једини другима покушавају да отежају економску ситуацију. Колико су те мере ефикасне и то је све питање, да ли ће се неком олигарху зато што су му одузели јахту да променити живот, нисам баш сигуран, наводи Мусабеговић.

На питање да ли ће руске олигархе погодити "замрзавање рачуна", Мусабеговић каже да су ти људи већ годинама под санкцијама и уверен је да су свој капитал одавно "пренели на другу страну".

Наиме, имовина руских милијардера, укључујући њихове мегајахте, у опасности је да буде заплењена, јер земље настављају да уводе санкције руским олигарсима као одговор на напад Русије на Украјину.

Председник САД Џозеф Бајден најавио је да ће САД уложити значајне напоре да заплени имовину руских олигарха.

До сада су санкције уведене руским олихарсима Алшеру Усманову, Олегу Дерипаску, Игору Сечину, Алексеју Милеру...

И Борд енглеске фудбалске Премијер лиге дисквалификовао је Романа Абрамовича, власника Челсија, који више није директор лондонског клуба, а након што му је Велика Британија увела санкције.

Увођење санкција у непрестаном ширењу, пленидбе имовина ширем кругу лица па и олигарсима, избацивање из Свифт система, као и најаве руске стране да ће кренути у национализацију имовине, за пензионисаног професора универзитета и дипломату Михаила Црнобрњу само су део доказа да поводом рата у Украјини присуствујемо успостављању нових стандарда.

Мислим да се у сваком погледу, од геостратешког и геополитичког до практичног третирања избеглица, неки нови стандарди утврђују. Неки нови поступци, и нове мере, рекао је он у изјави за Танјуг.

Црнобрња истиче да је у овој ситуацији јако тешко доносити прецизне закључке на бази претходних историјских искустава.

Наравно да и претходна искуства нешто значе, и помажу у разумевању, али мислим да се стварно утврђују нова правила игре и нова понашања, каже он.

Наглашава да је ново што се санкције против Русије и њених грађана не воде из једног места или позиције.

Уводе се на привредном нивоу, на војном нивоу, укључен је и НАТО на неки начин. Гледамо раст и примену разноврсних санкција. И Србија ту не стоји добро, сматра он.

Новост је разнородност санкција и њихова ширина и брзина доношења, да их уводе и компаније, а Црнобрња оцењује да изгледају непримерено.

Значајно је указати да нема оних који не подлежу санкцијама. Рецимо земље запада уводе санкције на руски гас, а највећи трпилац те мере је Немачка. Онај ко уводи санкцију на Северни ток 2 више ће наудити Немачкој него Русији. Русија ће лакше да нађе нове купце, него што ће Немачка да нађе нове снабдеваче, каже он.

Црнобрња наглашава да је ситуација историјски неупоредива, те да таква није била ни после Првог и Другог светског рата.

Као једини прави излаз он сматра одустајање од правца агресије, и скретање у правцу тражења решења које ће бити позитивно и конструктивно.

За сада још увек доминира талас експанзије и агресије, велико је питање када ће се стварно кренути у другом правцу. Ово што ми сада слушамо и гледамо, и трпимо неће трајати недељу - две, него годину - две, рекао је он.

Позицију Србије оценио је као врло тешку јер потенцијално прете санкције са обе стране.

Лако је могуће да будемо реципијент санкција са оба краја. И једни и други нам прете санкцијама. Руси прете признањем Косова и нафтом ако будемо подржавали Украјинце, с друге стране губимо озбиљно у међународном профилу уколико прихватамо да оваквом врстом поступака Руси освајају простор који је некада стварно био њихов, сматра он.

На питање да ли су дипломатски помаци могући без укључивања САД, одговара да Америка себе види као главног, неког ко мора да има своје мишљење и делује у складу са њим по целом свету.

Он сматра да ће за Србију апсолутно кључно бити када буде морала да одлучује по питању санкција Русији.

Могло би да се деси да се током ове године то разреши. Остало Србију баш не тангира много, истакао је он.

Сматра да Србија сада вуче дефанзивне потезе, у смислу прављења залиха и резерви.

То може да функционише на недеље или евентуално на месеце, али сигурно не на квартале и године као што се ова бурна епизода света одвија, закључио је он.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести