Цене свињског меса кренуле у рикверц

НОВИ САД: Од Нове године пада цена товних свиња широм Војводине, а по подацима са сточних пијаца у другим деловима државе, ситуација је слична. Тако се ових дана цена товних свиња креће око 150 динара килограму, а сточари у Војводини тврде да је и поред тога потражња веома мала.
svinje, ilustracija
Фото: Илустрација

У Удужењу сточара Срема и Мачве потврђују да тренутна цена износи од 150 до 155 динара килограм и да купаца нема.

Они разлог пада цене виде у повећаном увозу свињског меса из иностранства, па самим тим и већој понуди на тржишту, док у пољопривредним стручним службама у том делу Војводине истичу да је пад цене живе ваге товних свиња у ово доба године сасвим очекиван.

Објашњавају да и подаци из претходних година показују да на тржишту цена живе ваге товних свиња након свињокоља и новогодишњих и божићних празника увек падне, па самим тим не виде ништа алармантно у томе што се ових дана на тржишту и сточним пијацама дешава.

Процењују да ће тако бити још неко време, па ће онда опет доћи до раста цене товних свиња.

Сточари у Војводини нису задовољни падом цене товних свиња од 20-30 динара.

Подсећају на то да је цена до Нове године била и до 180 динара килограм и да је било купаца, али да је сада, када је пала на 150 динара, интересовање мало или готово не постоји.

Тако одгајивач свиња Звонко Молнар из Ђурђева тврди да је откуп товних свиња готово стао па их нико неће ни по 150 динара.

У нашој држави с товљеницима никад не знаш на чему си, пожалио се Молнар, уз оцену да је „или веома добро, или веома лоше“. Волео бих, казао је наш саговорник, да цена буде 160 до 170 динара, где бисмо ми могли да се уклопимо.

Свиње су у августу биле 185-190 динара. Од почетка децембра откупа нема. С откупног места ми јављају да не очекујем утовар наредних дана. Кланичари ми нуде 150 динара, а када им кажем да ми пошаљу камион за утовар, одговарају да сачекам и да се стрпим. Овде у Ђурђеву би многи дали и по тој цени, само да склоне свиње, зато што преко ове килаже свиње иду само у штету, објашњава Молнар.

Пад цене живе ваге свиња на сточним пијацама и код кланичара донекле прате и ниже цене свињског меса у новосадским месницама и маркетима, тако да и потрошачи у свом новчанику осећају дешавања на тржишту.

Тако је ових дана цена свињског бута у појединим месарама пала на 400 динара килограм, мада има и оних који још увек држе цене од времена када је жива вага била 180 динара.

Наиме, у неким месарама килограм свињског бута и даље се креће изнад 450 динара.

За разлику од њих, у великом броју маркета и месница у току су акцијске цене свињског меса па се тако килограм бута може наћи и испод 400 динара, док се крменадла и врат продају по 350 динара килограм.

Фото: Dnevnik.rs

Далеко најјефтинија је свињска џигерица, која се у неким месарама продаје и за 60 динара килограм.

Ваља подсетити на то да је летос цена живе ваге свиња ишла и до 200 динара килограм, а да се у месарама и маркетима свињски бут продавао и за више од 500 динара килограм.


Прасићи поскупели, али их нема

Док цене товних свиња на тржишту падају и тридесетак динара по килограму, цена прасади не само да расте већ их готово нема на сточним пијацама.

Ових дана килограм живе ваге прасића достиже и 300 динара, али је понуда мала.

Порасла је и цена прасетине у месарама и маркетима па достиже и 500 динара килограм, али и ту има оних који их у ове дане када многи славе продају по акцијским ценама од нешто више од 400 динара килограм.


Но, цене које потрошачи плаћају за свињско месо у месницама и маркетима знатно спорије падају од оних које произвођачи добијају од кланица и купаца.

Сточари сматрају да није добро што пад цена живе ваге не прати и пад цена у месарама и маркетима, тврдећи да ту „кајмак” скидају кланице и накупци.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести