Финансијски директори у Србији оптимистични 

БЕОГРАД: Већина финансијских директора из Србије је оптимистична у погледу финансијске перспективе предузећа у којима раде (58 одсто), док је њих 27 одсто мишљења да ће ситуација остати непромењена, резултати су најновијег истраживања ревизорско-консултантске куће Дилојт.

Од анкетираних предузећа у Србији, за 67 одсто финансијских директора је општи степен екстерне финансијске и економске неизвесности с којом се њихово предузеће суочава "нормалан или нижи", док 70 одсто сматра да ово није добар тренутак за преузимање већих ризика по билансе предузећа, показује Дилојтово истраживање ставова финансијских директора у централној Европи.

Истраживање је показало и да 55 процената испитаника очекује смањење стопе незапослености у наредном периоду, а исто толико је и изразило бојазан, односно очекује повећање трошкова радне снаге.

Такође, највећи број испитаника сматра да се трошак капитала (њих 61 одсто) неће мењати, као и да ће стопе пореза на добит (91 процената) и ПДВ-а (100 одсто) остати исте. 

Испитаници из централне Европе истакли су мањак квалификоване радне снаге (53 одсто) као један од главних ризика с којима се суочавају, док су њихове колеге из Србије недостатак радне снаге ставили тек на седмо место, а истакли су као главне ризике по пословање предузећа: притисак тржишта за смањење цена, инсолвентност и повећање трошкова пословања, упркос позитивним привредним изгледима.

Као кључне задатке у наредном периоду истичу раст прихода кроз органски раст, реструктурирање, смањење директних трошкова, као и улагање у истраживање и развој.

Већина анкетираних финансијских директора (61 одсто) планира да повећа ниво задужености како би могли да прошире своје пословање на друга тржишта и уведу нове производе и услуге, док 9 одсто испитаника планира да смањи своје стање задужености.

Оптимизам се види и код 54 одсто испитаника који сматрају да ће се способност предузећа да сервисирају свој дуг побољшати у наредне три године, 33 посто сматра да се ништа неће променити у том смислу у наредном периоду, а 12 одсто верује да ће та способност опасти.

Више од 60 одсто финансијских директора наводи како је због дигитализације њихових компанија потреба за променама у финансијској функцији висока, при чему највећи број (48 одсто) српских финансијских директора сматра да је њихова финансијска функција компаније добро или врло добро припремљена, док 42 одсто сматра да су средње припремљени.

Као највеће приоритете дигитализације финансијске функције, финансијски директори су одабрали аутоматизацију уношења обраде података (64 одсто) и аутоматизацију и персонализацију извештавања руководства (58 одсто).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести