Грејање стана од 60 квадрата око 68.580 динара

НОВИ САД: Сви даљински системи у Србији спремни су за почетак грејне сезоне, гасни систем функционише без проблема у целој земљи, а „Србијагас” ће учинити све да тржиште буде снабдевено гасом, истакли су представници Пословног удружења „Топлане Србије” и ЈП „Србијагас”.
radijator grejanje
Фото: pixabay.com

Како је истакнуто на округлом столу „Како ћемо се грејати наредне зиме?” у организацији интернет портала „Балканмагазин” – сви ремонти топлана су завршени и обезбеђене су довољне количине горива. Званична сезона грејања почиње 15. октобра, а негде су већ почеле и пробе.

Директор Пословног удружења „Топлане Србије” Дејан Стојановић подсетио је на то да је у градским топланама око 6.000 мегавата инсталисане снаге, да системи имају 2.500 километара дистрибутивне мреже и да се близу 630.000 домаћинстава греје преко даљинских система. Укупна грејна површина је око 44 милиона квадратних метара.

По одлуци о грејној сезони, свака локална самоуправа дефинише почетак грејног периода, навео је Стојановић.

Београд и Нови Сад су, како је додао, померили почетак грејне сезоне на 1. октобар.

Грејање може да почне и од 20. септембра и да траје до 10. маја, ако то буде захтевала спољна температура. Потребне количине природног гаса за наредну сезону износе 550 милиона кубика, мазута  65.000 тона, потребно је 155.000 тона угља, као и нешто мало дрвета, казао је Стојановић.

Он је истакао да је годишња цена грејања за стан од 60 квадрата просечно 68.580 динара, а да је у протеклој грејној сезони испоручено 5.620 гигават-сати топлотне енергије.

Запрепашћујући су врло високи степени ефикасности производних и дистрибутивних система: готово 90 процената у производњи и око 85 процената у дистрибутивним системима. А оно што је везано за наплату према потрошњи је тзв. спрецифична потрошња од 128,5 КЊх по квадратном метру, навео је Стојановић, додајући да по ефикасности имамо значајно већи проценат од ЕУ.

По његовим речима, око 35 одсто домаћинстава у Србији се греје на дрва, десет одсто на гас, исто толико на угаљ и 25 одсто на системе даљинског грејања. Сагласност на цену грејања дају локалне самоуправе. Од 59 топлана, њих 15 примењује наплату по потрошњи, с тим што две наплаћују топлотну енергију само по киловат-сату, што значи да нису у потпуност усаглашене с прописом, а 13 система нема никаву усаглашеност.

Стојановић је посебно истакао да се процес искључивања домаћинстава са система даљинског грејања зауставио и да сада има више новоприкључених од оних који су се искључили.


Обновљиво грејање

Стручњак за даљинске системе грајања Петар Васиљевић подсетио је на важност коришћења биомасе као горива, јер то снижава цену топлотне енергије из даљинских система грејања. Пројекат промовисања коришћења биомасе у градским топланама је почео 2013. године, када је Министарство рударства и енергетике упутило позив локалним самоуправама за учешће у њему. Одазвало се 18 градова, али су се појавили одређени проблеми. Студије су показале да се у пет градова могу радити комбинована постројења за производњу топлотне и електричне енергије, с капацитетима од једног до пет мегавата електричне енергије и 15 мегавата топлотне, с тим што су пројкти исплативи за седам до девет година.

Васиљевић наглашава да су ти пројекти захтевали инвестиције од 12 до 15 милиона евра, као и коришћење великих количина дрвне биомасе. Наводећи да је за један мегават струје и пет мегавата топлотне енергије потребно 45.000 кубика дрвне масе годишње, Васиљевић је истакао да је KFw банка одобрила кредит од 20 милиона евра и два милиона донација, тако да ће сваки град добити 20 одсто бесповратних стредстава. Пројекат траје пет година и обухваћено је десет градова.


Извршни директор ЈП „Србијагас”за комерцијалне послове Драган Вучур казао је да гасни систем функционише без проблема у целој земљи.

Предузето је све да грејна сезона протекне без већих проблема, рекао је Вучур.

Како је додао, обезбеђено је 450 милиона кубних метара гаса у Подземном складишту у Банатском Двору, а током октобра и почетком новембра биће допремљено још 100 милиона кубика.

Он је напоменуо да постоји проблем који брине целу Европу јер се не зна шта ће бити после 1. јануара и да ли ће руска и украјинска гасна компанија постићи договор, и какав.

Како је истакао, „морамо бити спремни на то да ће доток гаса досадашњим путем, преко Украјине, бити прекинут” од 1. јануара, па су Министарство енергетике и „Србијагас” из алтернативних праваца обезбедили неке додатне количине, а воде се и преговоре о још неким количинама да би се побољшала сигурност снабдевања.

„Србијагас” ће све учинити тржиште буде снабдевено гасом, рекао је Вучур, наглашавајући да је цена гаса стабилна и да се не очекује озбиљније поскупљење ако на глобалном плану остане садашња ситуација.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести