ММФ тражи поскупљење струје до средине 2020.

БЕОГРАД: Међународни монетарни фонд тражи да Електропривреда Србије до краја јуна 2020. године уради процену нових тарифа за струју, које би укључивале и повећање издвајања за обновљиве изворе енергије, али и поскупљење струје до средине наредне године, пише Блиц.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Тако бар пише у извештају ове финансијске организације након треће ревизије, који је достављен српским властима, а у који је Блиц имао увид, уз констатацију да без ових мера није реално очекивати успешну финансијску консолидацију ове компаније.

Између редова, како преноси лист, ММФ тражи ново поскупљење струје средином наредне године, јер сматра да недавно повећање цене киловата није довољно да се покрију трошкови производње електричне енергије.

ММФ, како додаје Блиц, инсистира да се усвоји и формула по којој би се поскупљење струје везивало за инфлацију, али и да се одреди тачан датум у години када нови ценовник ступа на снагу.

Према извештају одбора директора ММФ-а, српска власт је прихватила ове сугестије и дефинисала рокове за њихову реализацију.

У извештају одбора директора ММФ након треће ревизије стоји и то да није препоручљиво да се више пролонгира промена статуса ЕПС, па је и за то одређен рок.

До краја 2020. године треба да се заврше све активности како би се ова компанија из јавног предузећа трансформисала у акционарско друштво. Због тога је нужно да се распише тендер за процену имовине, што је власт Србије и прихватила.

Прихваћено је и да се настави са спровођењем акционог плана реформе корпоративног управљања уз подршку ЕБРД консултаната, којим би се осигурало професионално управљање компаније, наводи делегација ММФ.

Извор Блица из ЕПС-а каже да по његовом сазнању у компанију још није стигао извештај ММФ, али да је менаџмент учествовао у разговорима и да су начелно договорене активности и око цене и статусне промене.

Извршни директори ММФ су током треће ревизије јасно рекли да поскупљење струје од 3,9 одсто, које важи од 1. децембра, није довољно да би се ЕПС финансијски консолидовао и могао да улаже у инвестиције које су нужне. То повећање за њих је мало јер је цена струје на светском тржишту знатно порасла ове године, наводи саговорник листа.

Због тога је, додаје, ММФ инсистирао да мора да се уради нова процена цене до јуна, што практично значи да би тада требало очекивати поскупљење киловата.

Разлог за то треба тражити и у све већем учешћу компанија са обновљивим изворима енергије, чији се трошкови преноса увећавају, па је неопходно да се надокнаде, наводи тај саговорник.

Додаје да је тачно да је ЕПС у разговору са делегацијом ММФ преузео и обавезу завршетка свих активности око статусне промене.

Навео је да се тај процес одлаже годинама, али да се ЕПС обавезао да ће га завршити до краја 2020.

Како је рекао, почетком године требало би да се распише тендер за процену вредности имовине компаније, што је увод у правну трансформацију из јавног предузећа у акционарско друштво.

Тако ће се, каже тај извор, знати колико вреди компанија, што отвара врата и да будући стратешки партнер или инвеститор може да зна да ли се исплати да улаже у српску електропривреду.

Другим речима, овим потезом стварају се и услови за могућу приватизацију што светске финансијске институције које кредитирају компанију, сматрају да је нужност, али о свим потезима одлучује Влада и видећемо шта ће се ту дешавати, каже извор Блица.

Из ЕПС-а, како преноси лист, нису желели да коментаришу извештај ММФ око поскупљења струје.

Оно што је извесно то је да ће се урадити процена вредности имовине компаније, а што се тиче промене статуса компаније, одлуку о промени правне форме у акционарско друштво доноси Влада Србије, кажу у ЕПС.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести