Стижу веће плате и пензије, али и поскупљења

Након што је истекла година иза нас, која је по много чему била другачија и коју бисмо, без сумње, сви желели врло брзо да заборавимо, стигла је 2021, која носи нове изазове.
b
Фото: Youtube Printscreen

Грађане Србије и даље очекује борба с коронавирусом, али и свакодневни живот, а на самом почетку све грађане ће дочекати више цене неких услуга, а поједине виша примања.

Поскупљење струје очекује нас од 1. фебруара, а киловати ће бити скупљи 3,4 одсто. То ће просечан рачун за струју увећати нешто више од 100 динара, али ће и пре тога цех за утрошену струју бити виши јер ће бити виши износи за две ставке на рачуну. Тако ће већ од овог месеца ТВ претплата за РТС и РТВ, уместо 255 динара, бити 299. Уз то, повећана је и накнада за обновљиве изворе енергије, која се, такође, плаћа преко рачуна за струју. Наиме, Влада Србије донела је уредбу по којој од 1. јануара за посебну накнаду за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије потрошачи плаћају готово четири и по пута више него до сада: та накнада је с 0,093 динара по киловату утрошене струје повећана на 0,437 динара. Тако ће за потрошњу од око 400 киловата, колико се, у просеку, троши по домаћинству у Србији, на име те ставке ићи око 175 динара, уместо око 40, колико је било до сада. Тако ће, првог до другог месеца ове године, упркос повећању цене струје од 3,4 одсто, рачун бити виши и око осам одсто, односно у марту би просечан рачун за струју могао бити виши и готово 300 динара.


Скупље и у банкама

На повећање цене услуга одлучиле су се и банке. Скупље су основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци – и то у распону од 15 до 60 процената. За СМС обавештења месечно ће се обрачунавати 100 динара, уместо 70, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке биће 200 динара уместо 150. Готово 70 одсто скупља је услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, па уместо 300 динара кошта 500, а наплаћује се и увид у стање на рачуну – на банкомату уз помоћ кредитне картице – и кошта 40 динара.


По свему судећи, веће трошкове него до сада имаће и они који раде на интернету, због наплате пореза. Фриленсери указују на то да ће то бити прави финансијски удар за њих, а поједини наводе да укупан цех износи и по неколико хиљада евра. Наплата је већ почела и биће интензивирана, а сада стижу решења на основу којих, у року од 15 дана, треба да се уплати порез на име прихода из претходних пет година.

Најстарији грађани Србије имаће веће пензије, па је сигурно да ће се томе обрадовати око 1,7 милион пензионера. За 2021. годину најављен је раст пензија по „швајцарској” формули, и то 5,9 процената. После повећања, просечна пензија ће са садашњих 27.769 динара бити 1.638 динара виша и износиће 29.407. То, практично, значи да ће онима чије су пензије 10.000 динара оне бити веће око 600 динара, док ће они с највећим примањима, изнад 100.000 динара, имати повишицу од најмање 6.300.

Пензије ће се ове години повећавати по „швајцарској” формули, која подразумева да се оне усклађују у складу с два параметра – 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. Из Владе Србије је од 2022. године најављен нови модел, који би омогућио још већи раст пензија, а циљ је да до 2025. просечна пензија буде 400 евра.

Веће ће бити и зараде запослених у јавном сектору. Од 1. јануара свим запосленима у здравству зарада ће бити већа пет одсто, а плате ће, истовремено, бити увећане и у остатку јавног сектора, али на нешто другачији начин. Наиме, њихове зараде у прва три месеца биће увећане 3,5 одсто, а од 1. априла још 1,5 проценат. За Војску Србије је најављено веће повећање – опет пет одсто. Више ће зарађивати и они који раде за минималац јер је минимална зарада већа 6,6 одсто. У просеку, минималац ће бити око 32.000 динара, а око 350.000 људи месечно ће зарађивати око 2.000 динара више него лане.

Скупштина града Београда донела је одлуку о утврђивању просечних цена квадрата некретнина за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину. Од тих бројки и параметара највише зависи висина пореза на имовину који ће током наредне године плаћати Београђани, а он би могао бити већи од шест одсто у односу на 2020. годину. Већи порез за сада су најавили и Крагујевац и Бор. Новина је да ће се од јануара плаћати и порез на бунаре, оставе, базене и да ће оптерећење ићи заједно с порезом на гараже.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести