Струја (не)ће поскупети по формули ММФ-а

НОВИ САД: Влада Србије би, заједно са Светском банком, ускоро требало да  заврши анализу о томе да ли ће струја поскупети, када и колико.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

То се наводи у извештају који је Међународни монетарни фонд објавио на свом сајту, а представници те институције ће у Београд поново доћи за месец дана. И док се се у Влади Србије још праве рачунице, за ММФ нема дилеме да би струја у Србији требало ове године да поскупи најмање онолико колико је износила инфлација – нешто више од два одсто.

Дакле, да ли ће промене цене струје бити или не, знаће се релативно брзо, а не би било први пут да се она усклађује с процентом инфлације. Да подсетимо, последње поскупљење киловата било је пре две године, када је износило два одсто, односно цена електричне енергије усклађена за део инфлаторног кретања. Иначе, треба рећи да је реч о цени електричне енергије за домаћинства и мале купце, а уз то последње повећање посечни рачун за домаћинства порастао је мање од 100 динара. У случају да и ове године струја поскупи за тај проценат, што је и изнето у извештају ММФ-а, могло би се очекивати да просечан рачун домаћинстава буде виши за сличан износ.

Сарадник Економског института Иван Николић је за РТС рекао да је цена струје за домаћинства у Србији нижа него у окружењу, пре свега у земљама Европске уније.

Али, с друге стране су и примања, односно стандард становништва, који је у нашој земљи врло низак па кад се упореде та два сегмента, долази се до тог социјалног аргумента, који је јак и с којим наступа Влада, истакао је Николић.

Незванично, ММФ инсистира на томе да се усвоји формула по којој ће се поскупљење струје трајно везати за инфлацију. Уз то, истичу и да је потребно да се одреди тачан датум у години када нови ценовник ступа на снагу. У преговорима српски званичници напомињу да струја у Србији јесте јефтина, али да се у буyету сваког домаћинства за њу издаваја више од пет одсто, што је европски рекорд.

По речима професора Економског факултета Саше Ранђеловића, дата цена електричне енергије ствара неки вид подстицаја домаћинствима да се у већој мери ослањају на струју, у смислу задовољавања потреба за грејањем и топлом водом.


Пензије по швајцарској формули

Иста формула за израчунавање пензија постојала је и раније, а од ње се одустало само у оном тренутку када смо редуковали пензије да бисмо испунили фискалне критеријуме, уравнотежили сва иступања која смо имали у јавним финансијама, објашњава Иван Николић. Пошто је, додао је, то сада завршено, враћамо се на формулу коју смо имали – пола се усклађује с растом потрошачких цена, пола с растом номиналних зарада.

Он је истакао да ће примена такозване швајцарске формуле почети у првој половини следеће године, те да је потребно прецизирати датум у години када ће се пензије повећавати.


Осим предлога о повећању цене струје, ММФ је дао и предлог о усклађивању раста пензија, а извештај ММФ-а открива како ће се оне повећавати – на 50 одсто инфлације додаваће се 50 одсто раста зарада. То значи да ће, ако цене у једној години, на пример, порасту два одсто, а плате шест, пензионери моћи да се надају повећању од четири одсто.

Из ММФ-овог извештаја се види се и то да је Србија земља у коју страни инвеститори радо долазе, али и да становништво све чешће одлази. Зато први пут у свом извештају ММФ сугерише Влади Србије да донесе пакет мера којим ће зауставити одлив мозгова.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести