У ЕВРОПИ МЕСО СВЕ СКУПЉE, ШТА ЋЕ БИТИ КОД НАС? Ево хоћемо ли свињетину пећи по старој цени, а шта се НИКАКО НЕ МЕЊА

Свињетина код нас неће поскупети у наредом периоду јер за то нема разлога, изјавио је за „Дневник” Зоран Матијевић из Индустрије меса „Матијевић”, иако је свињско месо, по подацима Евростата, забележило највећи раст од 5,7 одсто.
а
Фото: Dnevnik.rs

- За нове више цене свињетине нема потребе, јер је месо поскупело пре годину дана и одразило се на промет који је још увек нижи за пет до десет одсто у односу на ранији период.

Наш саговорник је нагласио да ни више цене свињетине у околним земаљама, у Бугарској је свињетина за годину дана (фебруар 2023. године - 2024. године) поскупела за 8,2 одсто, у Румунији за 7,7 одсто, а у Хрватској за 7,1 одсто, неће утицати на домаће коштање свињског меса, јер за то има више разлога. - Током високих дневних температура мање једемо месо. Сезона слава је на крају, остао је само Ђурђевдан, па се свињетина мање купује и у току је Ускршњи пост, када се уместо меса купује више риба. У таквим приликама не долази у обзир да цене меса иду навише - објаснио је Матијевић.

Фото: Dnevnik.rs

Мада до поскупљења свињетине неће доћи у наредном периоду, на домаћем тржишту је дуже време присутно нешто друго - велика разлика у ценама свињетине у трговинама и месарама, које нема у ценама других врста меса.

Мада до поскупљења свињетиненеће доћи, на домаћем тржишту дуже време је присутно нешто друго - велика разлика у ценама, које нема у ценама других врста меса

Килограм свињског бута, рецимо, по подацима из ценотека великих трговинских ланаца, креће се од око 680 до 900 динара, врата од око 620 до 780 динара, плећке од 680 до 790 динара, а свињског кареа од 740 до 1.200 динара.


Храна у свету поново поскупљује

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization, ФАО) саопштила је да су светске цене хране порасле у марту за 1,1 одсто, што је прво поскупљење у протеклих седам месеци. ФАО индекс цена хране, који прати месечне промене међународних цена прехрамбених производа, у марту је износио 118,3 поена, што је за 7,7 одсто ниже него истог месеца прошле године.

У саопштењу се наводи да су у марту цене биљних уља порасле за осам одсто у односу на фебруар и тиме су цене палминог, сојиног, сунцокретовог и репичиног уља достигле највише износе у протеклих годину дана. Међународне цене сојиног уља, подстакнуте снажном потражњом из сектора биогорива у Бразилу и Сједињеним Америчким Државама, опоравиле су се од вишегодишњих падова.


Ни те цене нису сталне, јер на њих посебно велике трговине сваког викенда дају акције, па је питање колико заправо кошта килограм свињског меса, са костима или без, јер се килограм врата, на пример, на акцијама може купити и за непуних 570 динара.

На тржишту живе ваге цена товљеника је у паду, премда их има све мање, и у догледно време, по речима великог фармера Боре Шуљманца из Лаћарка, неће их ни бити.

Фото: Dnevnik.rs

- Килограм живе мере товљеника сада је свега 210 динара без ПДВ-а. То је знатно нижа цена живе ваге у односу на раније, јер увозимо замрзнуту свињетину, што снижава цене товљеника. Зато се дуже време ретко где може купити свежа свињетина, већ само одмрзунта - казао је Шуљманац.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести