Паушалцима се на главу сручили двогодишње обавезе

Обвезници који порез плаћају паушално почели су концем прошле године, а након довогодишње паузе, да добијају решења са заосталим обавезама.

Међутим, решења су донела нове проблеме: сада треба да плате све заостале обавезе ођедном. Суме су повелике па им то не одговара, посебно што су у тим решњима, сем самих пореских обавеза, и оне везане за социјално осигурање. Решење је у одлагању обавезе, што је по нашим прописима могуће.

Решења о висини пореза и социјалних обавеза за 2015. и 2016. годину паушални порески обвезници нису добили. Пореска управа је застала с њиховим доношењем јер се очекивало доношење нове уредбе о опрезивању паушалних обезника. Међутим, нови пропис није донет те је концем прошле године почело издавање решња по старом за пропуштене године.

У Србији послује око 50.000 обвезеника који порез плаћају према разрезаном паушалу. Од тога је нешто мало мање од половине у Војводини. Пореска управа до сада је издала 75.000 решења. С обзиром на број тих обвезника и на то да се ради о две године, јасно је да се посао ближи крају.

– Све што се догодило с паушалним опорезивањем је донело много проблема – каже председник Удружења војвођанских рачуноводствених агенција УВРА Јован Беара. – За поменуте две године држава је била ускраћена за износ пореза који је паушални обвезници требало да уплате. Они који годинама плаћају тај порез знали су бар отприлике колико новца треба да уплате па су то могли да оставе на страну. Теже је било почетницима, који су кренули у бизнис лане и преклане. Они нису уопште знали колике су им обавезе.

Посебан проблем су била примања трудница које су почетнице у бизнису, а у том периоду су одлазиле на породиљско одсуство. Пошто није било података о примањима, њима је током породиљског одсуства следовао минималац. То су могле да измене по угледу на примања из сличне или исте бранше. То је пак захтевало сакупљање додатне документације.Шта сада да раде обвезници који су од порезника добили решење и јасно им је да суме не могу ођедном да плате? Потребно је да се у року од 15 дана обрате Пореској управи и образложе зашто то нису у могућности.

– По нашим прописима, порезници имају могућност да обвезницима дозволе да обавезе плате у десет или 20 месечних рата – објашњава Беара.
За обвезнике који су се немаром надлежних нашли у тој ситуацији одлагање је свакако боље решење него да подижу кредит да би платили те обавезе, или, још горе, да касне па да због тога морају да сносе и трошкове затезне камате.

– У нашим прописима су јасно назначени рокови које морају да поштују обвезници када измирују пореске обавезе, али не и оне које морају да поштују порезници. Предложићемо да се и за њих уведу те обавезе да бисмо убудуће избегли сличне проблеме – каже Беара.

Д. Вујошевић
 

Ко је све паушални обвезник?

У паушалне обвезнике спадају они који се баве малим и микро бизнисима То су листом и предузетници попут лекара, стоматолога, апотекара, кројачких, козметичких или фризерских салона, обућари, адвокати… Међу паушалне обвезнике спадају и књиговодствене агенције. Бројни сервиси свих врста такође су у тој категорији за плаћање пореских обавеза: од сервиса за прање и пеглање, преко поправке беле технике до ауто-перионица и ауто-механичарских радњи. Радње које негују старе занате и остале етно-делатности такође су ту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести