Брнабић отворила прву дигиталну фарму у Србији и региону

КРИВАЈА: Прву Дигиталну фарма у Србији и региону, коју је осмислио и реализовао новосадски Институт „БиоСенс“ у сарадњи са пољопривредним произвођачем Криваја д.о.о. у Криваји поред Бачке Тополе отворила је председница Владе Србије Ана Брнабић.
farma4, fonet
Фото: Ana Brnabić, foto: FoNet

Дигитална фарма је постављена на производним парцелама комерцијалног произвођача Криваја д.о.о. на којима се у свакодневном раду користе најсавременије дигиталне технологије: сензори, дронови, роботи, сателити, савремена пољопривредна механизација.

Председница Владе Србије нагласила је да ова фарма показује да Србија има потенцијал да буде лидер у региону и да буде један од лидера у Европи и то у јако кратком року.

„Имамо све што нам треба да будемо лидери у дигитализацији и све што нам треба да будемо лидери у новим технологијама у пољопривреди. И то данас видимо. Али, да би остали и задржали лидерску позицију, морамо да трчимо најбрже што можемо. Сада је већ дигитална фарма иза нас и окрећемо се будућности“, казала је Брнабић.

Фото: FoNet

Она је додала да је почело обавештавање свих регистрованих газдинстава да постоји Дигитална фарма и да имају могућност да се упознају са иновацијама које се спроводе и примене то на својим газдинствима и добију високу ефикасност пољопривредне производње.

„Сви пољопривредни произвођачи из целе Србије који желе бесплатну обуку из основних информационих технологија, или напредну ИТ опрему, или опрему из Агросенс платформе, све то Влада Србије ће заједно са Покрајинском владом и Институтом „БиоСенс“ нудити бесплатно пољопривредницима широм Србије“, најавила је премијерка Србије.

Она је нагласила да ће Влада Србије подржати рад „БиоСенс“ института и унапређење пољопривреде и појлопривредне производње како би остали лидер на Балкану и постали лидер у Европи.

Иштван Хармати, управик пољопривредног газдинства у Кривају нагласио је да се на овом газдинству већ три године примењују технолошке инвестиције и да је у новом систему Дигиталне фарме 2.000 хектара.је прецизна пољопривреда појам који ће се све чешће помињати захваљујући увођењу информатичких иновација у пољопривреду и унапређењу пољопривредних машина технолошким иновацијама.

Фото: FoNet


То што је на интернету спуштамо на земљу

Директор „БиоСенс“ института проф. др Владимир Црнојевић напоменуо је да ће дигитална фарма омогућити свим пољопривредницима из Србије да бесплатно и из прве руке науче више о могућностима које им пружају дигитализација и нове технологије, и то у сваком сегменту ратарске производње: од припреме земљишта, одређивања менаџмент зона, преко сетве, наводњавања, исхране и заштите биља, па до жетве и радова на припреми наредне сезоне.

Он је нагласио да је у октобру пуштена платформа „Агросенс“ која сваком пољопривредном произвођачу који се пријави даје сателитске, поуздане податке о стању земљишта, временским приликама и прогнозама и до сада већ има 5.000 корисника. За приступ тој апликацији и својој њиво потребан је само мобилни телефон.

Дигитална фарма је други корак. То што је на интеренету сада спуштамо на земљу. То је нешто што није научна фантастика, није будућност, већ садашњост. Ово је први корак и примениће се и на друге фарме, а све са циљем да са мање улагања да добијемо веће приносе и одрживу пољопривредну производњу“, закључио је Црнојевић.


Посетиоци ће у току целе сезоне, на Отвореним данима Дигиталне фарме у свакој фази пољопривредних радова, моћи да се увере како нове технологије чине пољопривредну производњу ефикаснијом – како омогућавају уштеду ресурса (семена, ђубрива, воде, људског и машинског рада), како доприносе смањењу ризика везаних за производњу и временске услове, и, коначно, како доводе до повећања приноса. На Дигиталној фарми, посетиоци имају прилику да виде и тестирају различите уређаје, системе и механизацију за прецизну пољопривреду и да кроз директни контакт са пољопривредницима који већ користе најновије технологије, али и кроз контакт са научницима Института „БиоСенс“ науче више, изнесу своје проблеме и заједно раде на изналажењу решења која ће унапредити њихову производњу.

Фото: FoNet

Отварању нове Дигиталне фарме присуствовали су шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, министри појлопривреде и науке и технолошког развоја Бранислав Недимовић и Младен Шарчевић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, представници Европске комисије и партнери на пројекту.

Дигитална фарма основана је у оквиру пројекта Института „БиоСенс“ АНТАРЕС, финансираног од стране Европске Комисије и Владе Републике Србије.

А. Савановић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести