Будимовић: Помоћи сточарима да одрже производњу

БЕОГРАД:  Секретар удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС-а Ненад Будимовић рекао је да се производња свих врста меса, као и јаја и млека прати на шестомесечном и годишњем нивоу и истакао да су резултати за сада слични онима од претходне године.
1
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Он је за Тан‌југ рекао да је сада кључан тренутак да се предузме све како би се и у наредном периоду очували резултати од претходних година у броју грла и у трговинској размени.

На питање да ли ће поскупети месо, млеко и јаја у наредном период, Будимовић је казао да то зависи од цена имупта и да слика није оптимистична на глобалном нивоу, али да држава у сарадњи са ПКС-ом ради све, како би се одржала саопствена производња са благим тржишним вишковима првенствено за земље региона.

Он је навео и да продужена зима није утицала на снабдевеност хране за стоку и да је има довољно, али да је неопходно да држава настави са спровођењем системских мера, какао би се сточарима у Србији помогло да певазиђу кризу изазвану ратом у Украјини.

У изјави за Тан‌југ Будимовић је оценио да зима ове године није била интензивна и да, што се тиче припреме кабастих хранива и напредовања вегетације, није било проблема, тако да, закључио је, неће бити последица за производњу кабасте хране за преживаре.

Када је реч о исхрани свиња и товљеника, Будимовић је казао да они углавном користе кабасту храну, где је кукуруз основна сировина, те да нема наговештаја да ће бити лошијих утицаја зиме на производњу кабасте и концентроване хране ни за ове животиње.

На питање да ли има довољно траве и сена с обзиром на то да је у неким деловима земље недавно пао снег, Будимовић је казао да први откос луцерке, која је култивисана биљка, тек предстоји тако да тренутно нема разлога за бригу.

Навео је да, што се тиче прегонске паше код оваца, "то иде својим током" и да се очекује да вегетација након мајских киша буде много јача, те да продужена зима и касни мразеви неће утицати на животиње које користе ову врсту хране.

"Ми имамо довољно хране за зивотиње, дужина вегетационог периода у Србији је изузетно повољна јер имамо сва чтири годишња доба, тако да имамо дуг период производње биљне масе неопходне за прехрану животиња", казао је Будимовић.

Међутим, истакао је да се у глобалу на сточарство, као и на цену хране за животиње у Србији, доста одразила криза изазвана, прво пандемијом корона вируса, а потом и ратом у Украјини.

"Оно што је чињеница то је да скок берзанске робе, као сто је у овом случају кукуруз, има утицаја на поскупљење концентроване хране за животиње, јер кукуруз је око 75 одсто заступљен у храни за животиње", навео је Будимовић.

Он је додао и да на поскупљење хране за животиње умногоме утиче поскупљење импута неопходних за пољопривредне радове и производњу хране, као што су нафта, струја, плин, трнаспорт и амбалжа.

Према његовим речима, оно што је кључно у овом тренутку је да држава спроведе системске мере за наше сточаре, како би лакше пословали и ублажили дејство кризе.

"Предлог је да се подстицаји за сточарство у производњи меса и млека изједначе, да нема лимита у броју животиња и на број литара у млеку, као што је сада, како би сви они који се баве производњом добили постицај од џаве", казао је Будимовић.

Такође, додао је да је предлог одбора Удружења за сточарство ПКС-а да се размотри могућност смањења ПДВ-а на храну за животиње на 10 одсто, као и на ветеринарске услуге.

Будимовић је рекао да је неопходно уводити олакшице како за фармере, тако и за сточаре, јер је криза, која траје већ више од две године, узроковала да узгајивчи смањење број грала, и товљеника, и говеда, као и да неки произвођачи смањење или потпуо престану са производњом млека због неисплативости.

Упозорио је да улолико се овакав тренд настави може доћи до несташице сировина тако да, поручио је, треба на дневном нивоу пратити развој ситуације у сточарству и спроводити стратегије, како би се олакшало људима који се у Србији баве сточарством и пољопривредом.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести