Цене сунцокрета, кукуруза и соје већ сад туку лањске

НОВИ САД: Мада је јуче снег на кратко покрио оранице, пролећна сетва неће мимоићи ратаре за мање од месец дана. Већина њих се већ припремила и направила план сетве.
Setva u novosadskom ataru Foto: F. Bakić
Фото: Сетва у новосадском атару Фото: Ф. Бакић

Аграрни аналитичари кажу да ратари неће погрешити ни покајати се шта год буду сејали. Цене примарних пољопривредних култура све до јуче биле су знатно више него током жетве, па су очекивања да ће тако и остати и када се буде скидао нови род. Једино треба време да послужи.

Чини се, бар за сада, да су пољопривредници који буду сејали сунцокрет већ сада у предности и да ће добро проћи у погледу коштања новог рода, јер су већ кренула права терминска уговарања. Директор Продуктне берзе Нови Сад Милош Јањић каже да је склопљен термински уговор за 200 тона сунцокрета по 47 динара за килоргам сунцукретовог зрна.

Незваничне терминске цене соје су 48,8 динара, уљане репице 47,6, кукуруза 17,6 и пшенице, чији ће род први да се скида, је 19,5 динара - рекао је директор Јањић. Подсетио је да су терминске цене ових култура лањске године биле ниже.

На Продуктној берзи Нови Сад по 22,8 динара без ПДВ-а јуче су се продавали и кукуруз и пченица,док је килогрма соје коштао 66,5 динара, исто без ПДВ-а.

– У протекла три дана на берзи је затишје. Увозници су се повукли, јер им не одговара домаћа цена основних пољопривредних култура. И сада се ишчекује у ком смеру ће ићи даље трговање – навео је директор Јањић.


Кукуруза на милион хектара

Очекује се да у пролећној сетви кукуруз заузме око милион хектара, а соје и сунцукрета буде посејано на приближно истим површинама, између 220.000 и 230.000 хектара. Прошле сетве соје смо имали на 230.000 хектара а сунцокрета 220.000 хектара. План сетве , предвиђају у Удружењу “Жита Србије” неће се значајније мењати у односу на лањску годину. Ратари су већ спремили поребан материјал за сејање па ценовник са берзе неће утицати да уочи пролећних радова мењају културе.


Без обзира на то што се на берзи тренутно не тргује, агарни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин каже да ће основне ратарске културе, када доспеју за жетву, бити скупље бар 20 посто у односу на исти период прошле године. – Очекивања су да ће се пољопривредницима у предстојећој жетви потпуно исплатити све што год буду посејали, али под условом да време не поквари приносе, без обзира на то што ће надолазећа сетва бити скупља за мало више од десет одсто него прошле године.

Галетин каже да процене сада указују да би соја могла да има највишу цену у односу на друге културе, односно да би раст цене соје могао бити највиши и то за трећину у односу на коштање прошле жетве. Разлог је, каже овај аграрни аналитичар, велика потражња кинеског тржишта ове уљарице.

Пољопривредници, с друге стране, очекују да ће сунцокрет достићи вредност од пре пет година, када је у жетви килограм зрна коштао 55 динара. – Рачунамо да ће то бити минимална цена и да ће нови род догурати и до 60 динара- казао је Ненад Манић из Аграрног савеза Србије. - Разлог за такву процену је коронавирус и што многе земље немају сунцокрета за своје потребе, већ га увозе, па ће потражња допринети да цена сунцокрета нарасте – казао је Манић.

По његовим речима, ратари у Банату ,где се традиционално сеје сунцокрет, овог пролећа ће више сејати сунцокрет него лане.

- Највише ће га сејати мали пољопривредници, који су и најбројнији у пољопривредној производњи – рекао је Манић. - Подсећамо лане је у жетви килограм сунцокрета коштао 34 динара,а трговање се завршило са 36,5 и 37 динара.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести