Хлебно жито посејано на око пола милиона хектара

Сетва пшенице није још завршена јер су честе кише током октобра омеле ратаре у томе. Ипак подаци Удружења „Жита Србије” кажу да је под пшеницом око 500.000 хектара, и да ће та житарица заузети максимално још 100.000 хектара.
Setva na Rimskim šančevima
Фото: Ф. Бакић/Сетва на Римским шанчевима

– Интересовање за сетву постоји, због добре цене новог рода, па се предвиђа да ћемо под пшеницом имати бар 570.000 хектара, као прошле године, ако не и више – каже Вукосав Саковић из „Жита Србије”, наводећи да је у Војводини посао готово завршен, док се у централном делу земље, где траје жетва кукуруза, доста ратара тек припрема да посеје жито.

Стручњаци кажу да је оптималан рок за сетву између 10. и 20. октобра, али искуства ратара показују да се пшеница може сејати и пре и касније од оптималног рока, пошто посао диктирају пре свега временски услови, који ове јесени нису били наклоњени пољопривредним радовима.

Научни сарадник у Инситуту за ратарство и повртарство у Новом Саду др Владимир Аћин каже да није прошао само оптимални рок за сетву већ и продужени до 10-15. новембра, и да се радови више не препоручују.


На северу Бачке половина жита никла

– На северу Бачке сетва пшенице је завршена с 1. новембром – каже пољопривредник из Суботице Мирослав Киш. – Више од половине посејане пшенице је већ никло, било је одвише кише.

Он наводи да добра цена није ратаре навела да посеју више жита него ранијих година јер је већина земљорадника одмах после жетве продала нови род, па сада пшеницу имају велики земљорадници који имају услове да је складиште и чекају још бољу цену у односу на садашњу.


– Сетва ове јесени касни због кишног октобра – наводи др Аћин. – На Римским шанчевима је током октобра пало 96 литара кише по квадратном метру, дупло од уобичајеног за десети месец. Температуре је била два степена виша па је ратарима који су пшеницу посејали крајем октобра она сада у фази првог листа, док се онима који су још раније положили семе у земљу, жито сада бокори, што ће помоћи биљкама да буду отпорне на голомразицу.

Др Аћин подсећа на искуства од пре две године, када су пољопривредници журили да посеју пшеницу у оптималном року, надајући се киши, а јесен је била сушна па семе није ницало све до пред крај децембра и у јанауру. Али и таква пшеница се, каже, захваљујући кишном мају, извукла, и било је рода.

– И у Кисачу, на подручју општине Бачки Петровац, пшеница је увелико никла, пошто је посејана у првој половини октобра – каже пољопривредник Јожеф Фокман. – Био сам пре неки дан у атару да је обиђем и баш лепо изгледа.

Он је додао да се у кисачком атару жито не сеје одвише, јер је кукуруз доминатна пољопривредна култура.

        З. Делић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести