Инфобомат пројекат са циљем оптимизације употребе антибиотика у говедарству

Двогодишњи научноистраживачки пројекат “Интрамамарна етно­ветринарска формулација за превенцију и терапију маститиса крава (запаљење вимена) у циљу оптимизације антимикробне терапије” (ИнфоБомат) је у марту прошле године одобрен за финансирање од стране Фонда за Науку Републике Србије у првом програму “Промис” (Програм за изврсне пројекте младих истраживача).
Приватна архива/ Др Зорана Ковачевић на фарми у Новом Селу
Фото: Приватна архива/ Др Зорана Ковачевић на фарми у Новом Селу

Према речима руководиоца пројекта доц. др Зоране Ковачевић са Пољопривредног факултета, пројекат се реализује од јула и до сада су успешно реализовали све предвиђене задатке.

- Досадашњи резултати испитивања у лабораторији су пока­зали да одређена етарска уља показују значајну ефикасност против најзначајнијих узрочника маститиса код крава - прича Ковачевић, која је после стицања дипломе доктора наука из области ветеринарске фармакологије и токсикологије, завршила академску специјализацију из индустријске фармације. - Одабрана етарска уља са потврђеним антимикробним ефектом ће се у даљим фазама истраживања користити за развој фармацеутске формулације која ће примену наћи у терапији маститиса као самостална или потпорна терапија антибиотицима.


Примена и у органској производњи

Како је објаснила доц. др Зорана Ковачевић, планирано је да у састав готове формулације улазе етарска уља са територије наше земље, са идејом да произведени препарат “Phyto - Bomat” буде 100 посто српски природни производ.

То ће му омогућити примену и у органском узгоју животиња, а примена природног препарата на бази етарских уља омогућиће мање губитке млека услед каренце која је генерално краћа од каренце након примене антибиотика.


По њеним речима, са неколико различитих фарми Војводине су узети појединачни узорци млека од крава са дијагностикованим клиничким и субклиничким маститисом. Након тога, из млека су изоловани патогени узрочници маститиса и одређена је њихова антимикробна резистенција. Консултовањем научне литературе одабрано је седам најпогоднијих етарских уља која имају неопходна фармаколошка својста за остваривање постављеног циља пројекта. Затим су она испитивана у лабораторији, а најзначајнија ће, након оптимизације њихове концентрације, бити израђена предложена фармацеутска формулација. 

Фото: Приватна архива/ Др Зорана Ковачевић на фарми у Новом Селу

Један од циљева ИнфоБомат пројекта је и подизање свести у вези употребе антибиотика. Тим то постиже тако што у научноистраживачки рад и израду дипломских радова у вези теме пројекта укључују студенте ветеринарске медицине. Организована је и радионица о рационалној примени антибиотика кроз континуирану едукацију ветеринара, коју је Департаман за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета организовао са Удружењем ветеринара практичара Србије.

- Идеја за истраживање је настала услед жеље за развојем нових, иновативних фармацеутских формулација и увођења фитотерапије у већем обиму у ветеринарску медицину, са циљем оптимизације употребе антибиотика - искрена је наша саговорница. - Резистенција на антибиотике представља глобални здравствени проблем као једна од најважнијих претњи за здравље људи и животиња. У савременом говедарству, маститиси код музних крава је један од здравствених проблема који укључује терапију са антибиотицима. Повећање инциденце ове болести доводи до повећања употребе антибиотика. Тако се повећава садржај резидуа антибиотика у млеку крава, али и расте потенцијал за развој резистенције на антибиотике уопште. Препарат који ће настати као резултат рада на овом пројекту ће бити намењен за превенцију и терапију маститиса код крава, без потенцијала да утиче на настанак резистенције, с обзиром на то да је у питању биљни препарат.       

Ивана Бакмаз

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести