Из Јабуке прешла у суседно село АФРИЧКА КУГА УБИЛА 40 СВИЊА И У ГЛОГОЊУ

Опака заразна болест, афричка свињска куга (АСК) се, после Јабуке, насеља на подручју Града Панчева, појавила и суседном селу Глогоњ, где је до сада уништено око 40 свиња од око 350 грла, колико се процењује да има свиња у селу, сазнаје Дневник у Месној заједници Глогоњ.
s
Фото: Youtube Printscreen/Pancevo RTV

Оболеле свиње налазе се у домаћинствима која животиње држе за сопстене потребе, два до три грла, а у селу нема регистрованих великих  фарми.

Афричка куга свиња није опасна по људе, али наноси велику штету узгајивачима. У Јабуци се свињска куга појавила пре непуних месец дана и до сада је уништено око 60 животиња. Спорадичних случаја обелевања свиња у селу има још па ветеринари непрекидно обилазе домаћинства, обележавају грла и саветују власнике свиња о мерама које треба преузети да се зараза не шири.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња за коју нема лека ни вакцине и једини начин да се спречи ширење јесте уништавање животиња. Чак и ако оболи само једна свиња морају се уништити сва грла на газдинству пошто се болест шири контактом заражене животиње са здравом и због тога ова болест представља велику економску штету за товљаче и месну индустрију.

Афричка куга свиња није опасна по људе, али наноси велику штету узгајивачима.

Куга се препознаје по томе што свиње одбијају храну и воду, издвајају се од од осталог стада, не реагују на присуство човека, имају крвав пролив, високу температуру праћену црвенилом, кашљу, отежано дишу...

Зараза се шири на више начина међу којима су и контакт заражених свиља са здравим грлима и исхрана помијама у којима има контаминираних остатака хране. Шири се и контаминираном храном, водом, инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима и инсектима.


Угрожени Опово, Ковачица и Палилула

Одмах по појави болести Управа за ветерину прогласила је подручја у полупречнику од десет километара око Јабуке угроженим.  На подручју Града Панчево то су Глогоњ, Качарево и Панчево, Црепаја у општини Ковачица, потом Сефкерин на територији  општине Опово и Овча на територији општине Палилула - Град Београд.


И превентивних мера има више - не треба хранити свиње помијама, избегавати пашно држање свиња, спречити директан контакт с дивљим свињама. Такође, особе које су биле у контакту с дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу. Посебна одећа и обућа мора се носити у објектима где бораве свиње и приликом сваког уласка мора се проћи кроз дезинфекциону баријеру. Руке треба прати пре и после уласка, односно излазка из обора.

Обавезна је пријава сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару, а потребно је поставити дезинфекционе баријере на улазу у свињце и ма излазу из њих.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести