Извозницима јагода у Русију проблем дуг и скуп транспорт

БЕОГРАД: Цена транспорта робе из Србије за Русију драстично је скочила, а сам процес траје знатно дуже, што тренутно представља највећи проблем домаћим извозницима свежег воћа, посебно извозницима јагода, рекао је данас секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић.
jagode SLO
Фото: Dnevnik.rs

Он је у изјави за Тан‌југ наваое да је извоз јабука у Русију при крају и да је већи део успешно извезен, али је упозорио да стижу нове сорте које не трпе дуг транспорт и стајање, попут вишања, трешања и јагода.

Добра ствар је, додаје, да је већи део јабука извезен и тај извоз и даље тече, мада успорено, а наплата иде редовно.

Непознаница је, међутим, шта ће бити с јагодама, с обзиром да оне не могу да издрже дужи транспорт.

Додао је да на руско тржиште иде највећи део свежег воћа, док замрзнуто воће углавном иде у Европу.

За поврће, напоменуо је, српским извозницима Русија није атрактивна, јер је предалеко и тамо се углавном извози замрзнути програм поврћа, који може да трпи дужи транспрт.

Богуновић је истакао да транспорт представља највећи проблем домаћим извозницима и додао да је транспорт из Србије за Русију некад наплаћиван 3.000 евра, затим 5.000, па 8.000 евра, док данас поједини превозници траже и 12.000 евра по камиону.

Додатни је проблем што се камиони враћају празни, јер из Русије не може да се извезе ништа преко територије земаља ЕУ.

На питање шта ПКС предузима да би се олакшало домаћим извозницима, Богуновић је казао да је Комора на почетку сукоба у Украјини предложила да се наши камиони, возачи и роба врате у Србију, као и да ПКС редовно обавештава превознике о стању са транспортом и гужвама на границама.

ПКС организује састанке и наступе на сајмовима, осмишљава стратегију како би се пољопривредницима у Србији олакшало пословање и омогућило позиционирање на новим тржиштима.

"Раније је 85 одсто јабука које се произведу у Србији ишло у Русију, а с обзиром на то да је Русија повећала сопствену производњу приоритет је да се нађу нова алтернативна тржишта попут Индије, Блиског истока, Египта и Емирата", рекао је Богуновић.

Додао је да је веома захтевно пласирање производа на тржиште Блиског истока, које је доста јако, платежно способно и за сада има добре транспортне канале, а њихови су стандарди изузетно високи и тек 30 одсто наше прве класе јабука може да буде пласирано у тој регији.

Навео је и да се преговара о пласману српских производа у Египту и подсетио да је ПКС подржала наступ наших компанија на Гал фуд-уу, највећем сајму пољопривреде у Дубаију, а како би се остварили нови контаткти и сарадње са иностраним тржиштима.

На молбу да прокоментарише ситуацију са малинама у земљи, Богуновић је рекао да Србија малине извози највише у Немачку, Белгију и Холандију, те подсетио да је у прва три месеца ове године у односу на исти период прошле преполовљен извоз малине на тржиште ЕУ.

Проблем је, казао је, ситуација у вези с ратом у Украјини с обзиром да је у европским земљама "пољуљан стандард" и фокус је сада на основним животним намирницама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести