Јавни позив Светске банке - паре за воће, поврће, грожђе и цвеће

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је први, од три јавна позива за подношење пријава ради коришћења бесповратних средстава у оквиру ”Пројекта за конкуренту пољопривреду у 2021.годни у Србији”. а пројекат представља заједничку иницијативу министарства и Светске банке, који уводи нов модел финансирања како би се оснажили мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа и унапредила пољопривредна производња и конкурентност.
Pet plastenika u punoj funkciji, i u njima se gaji povrće
Фото: Dnevnik.rs

Биће објављена још два јавна позива - у јулу и у септембру.

За спровођење првог јавног позива опредељено је 700.000.000 динара.

Рок за подношење пријава је од 5. маја до 4. јуна. Предмет првог јавног позива су инвестиције и прихватљиви трошкови, који се односе на унапређење конкуретности примарне биљне производње, у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.

Директни корисници “Пројекта конкуретне пољопривреде у 2021.години у Србији “ су пољопривредници носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинства, затим задруге, предузетници, микро, мала и средња предузећа. Предност у јавном позиву за доделу бесповратног новца имају жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним, односно сиромашним општинама. Првенство ће добити и произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде, попут ИПАРД-а.

Овакав вид подршке пружа могућност да се пољопривредни произвођачи, микро, мала и средња предузећа развијају, али према условима који се постављају пред њих. Значајна пажња биће посвећена примени нових технологија и одрживом приступу ка животној средини.

Пројекат пружа могућност да се добије бесповратно половина новца од укупне вредности инвестиције, 40 одсто ће се финансирати из кредита банке и свега десет одсто сопственог учешћа.


Прво уговор

Корисник бесповратних средстава не може да започне ниједну активност у вези с пројектом пре потписивања уговора с министарством. Потребно је и да у Регистру има уписано пољопривредно земљиште на којем узгаја воће, поврће, грожђе и цвеће и то до пола хектара производње биљака у заштићеном простору, до два хектара јагодичастог воћа, односно до пет хектара осталог воћа, до два хектара грожђа на парцелама, које су уписане и у Виноградарски регистар, до три хектара поврћа на отвореном пољу и од 0,1 до 50 хектара цвећа на отвореном простору.


Укупна вредност инвестиција у индивидуалном пословном плану у динарској противвредности је од 20.000 до 50.000 евра. Минималан износ бесповратних средстава је од 10.000 до 25.000 евра.

Погодност овог подстицаја је то што пољопривредници сав новац добијају унапред, пре почетка инвестиције, и новац ће трошити по унапред одобреном пројекту.

Новац се може добити уколико подносилац захтева не користи подстицаје по неком другом основу, односно ако иста инвестиција није већ предмет неког другог поступка коришћења подстицаја, да нема неизмирених обавеза према надлежном министарству по основу раније добијених подстицаја и кредита и не дугује по основу јавних прихода.

Да би се новац добио, потребно је и да објекат који је предмет инвестиције буде у власништву подносиоца. Услов је и да корисник не може да отуђи предмет улагања пет година. Минимална вредност прихватљивих трошкова не сме бити мања од 20.000 евра у динарској противвредности, а максимална вредност инвестиције не сме бити већа од 50.000 евра у динарима

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести