Килограм свињетине полако прескаче 900 динара

Свака нова куповина меса скупља је у односу на прошлу. Свињски каре достигао је цену од близу 900 динара за килограм, свињска плећка продаје се за око 1.000 динара (995 динара), а по тој цени је и килограм млевеног меса.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Свињски врат је близу 830 динара, чварци су 1.200 динара, а маст око 300 динара килограм.

Једино свињски бут, чија је цена ограничена Уредбом Владе Србије, могао се куповати већ неколико месеци за исте паре, око 600 динара килограм.

Само пре годину дана месо је било бар за трећину јефтиније, а пре две године плаћало се по дупло нижим ценама него што су садашње. Килограм свињског врата, рецимо, куповао се 2020. године за непуних 400 динара, а и друге категорије свињетине нису прелазило 500 динара.

Што се месо од свиње дели на више комада, то је и зарада кланичара већа, кажу товљачи и наводе да се и они сада дочекали да зараде на тову.


Договор је спас за опстанак това

По речима Шуљманца, спас за опстанак свињогојства налази се у договору кланичара и товљача.

- Само искрен разговор две стране може да повећа број свиња у оборима. Нека нам кажу колико им годишње треба свиња и по којој цени ће их откупљивати и биће свиња колико буде требало. А уколико на тржишту не буде било свиња за домаће потребе, нека се увозе док се тов не увећа - наглашава Шуљманац.


- Килограм живе мере рањеника већ две седмице је 250 динара без ПДВ-а па фармери имају чисту зараду од 2.000 динара по ухрањеној свињи, јер тов кошта 12.000 динара и 11.000 динара прасе – каже из Асоцијације сточара Срема и Мачве фармер из Лаћарка Бора Шуљманац, који важи за великог узгајивача свиња.

Саговорник “Дневника” наводи да се разлози зашто се више на домаћем тржишту не могу купити товљеници испод произоводне цене налазе у томе што је заустављен прекомерни увоз свињетине, да би се колико-толико сачувало на ниским гранама домаће свињарство. Разлог је и то што свиња нема довољно ни у окружењу и што је и тамо свињетина поскупела.

Шуљманац каже да у наредном периоду сточари не би требало да очекују да цена живе ваге падне, већ, напротив, да постоје шансе да због мало свиња у околним земљама цена живе мере свиња оде нагоре, додуше, не одвише.

- Цена рањеника у наредном периоду зависиће од понуде и потражње, односно од понуде живих свиња и потрошње – наглашава Шуљманац. - У Мачви и у Срему је у протекле две године, баш због јефтиних рањеника, драстично умањен сточни фонда, па товњеника нема. А ту су и потрошачи. Уколико га буду куповали помало, на граме, цене меса неће ићи нагоре већ, напротив, мораће да се спусте - истиче Шуљманац.

Он сматра да има простора да свињетина буде јефтинија у месарама уколико се кланичари одрекну свог дела зараде, која се креће, истиче, од 7.000 до 8.000 динара по товљенику.

- Само нека спусте зараду па ће месо бити јефтиније – истиче Шуљманац.

Међутим, директор продаје у “Камендину” Предраг Божин каже за “Дневник “да за то не постоји могућност пошто већ раде на ивици рентабилности. – Можда кланичари имају већу зараду, али они који се баве товом на фармама раде на ивици рентабилности. Сточна храна је вишеструко поскупела. Килограм живе ваге је сада достигао максимум у односу на протеклих десет година и креће се од 250 до 260 динара. Свиња нема довољно на домаћем тржишту, а у окружењу нису знатније јефтинији, што наводи на закључак да ће се месо продавати по садашњим ценама

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести