Кукуруз већ посејан на више од 600.000 хектара

НОВИ САД: Сетва кукуруза, сунцокрета и соје већ увелико траје и по резултатима с терена, може се закључити да ће овогодишња бити једна од бржих. Томе је сигурно допринело епидемија вируса КОВИД-19 и ванредна ситуација у земљи јер су ратри још крајем марта кренули у посао, у намери да га што пре заврше.
1
Фото: Јарослав Пап

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић истиче да је кукуруз већ посејан на више од 60 одсто површина од планираних милион хектара.

– Сунцокрет је засејан на око половини од предвиђених 220.000 хектара ораница, а соје је, бар за сада, посејано на 30 до 40 одсто  површина од очекиваних 240.000 хектара – навео је Саковић. – Колико ће овог викенда бити радно због  Васкрса знаће се после празновања.

Он истиче да наша покрајина предњачи у тим радовима због добрих временских прилика и релативно нове механизације, коју имају овдашњи пољопривредници, док у брдско-планинским подручјима наше земље сетва увек траје све до пред 1. мај због климе.

Да се сетва обави како ваља ове године допринос су дале и земљорадничке задруге, које су се, одазвале на препоруку Задружног савеза Војводине, да, свака у својој средини, помогну пољопривредним домаћинствима чији су чланови, иако у радној снази, спречени да обаве сетву јер због животне доби од преко 65 година не могу да излазе из својих газдинстава, а управо тој старосној групи припада велики број домаћих земљорадника.


У Клеку посао завршавају

У Земљорадичкој задруги „Агроклек” у Клеку, надомак Зрењанина, иако се баве сточарством, већ су посејали 1.200 хектара својих њива  кукурузом, сунцокретом и сојом.

– Чини се да ове година сетва није била никад лакша ни бржа, не само нама већ и пољопривредницима у селу, без обзира на старосну доб – казао је директор Раде Бокић. – Сви смо били као једно. Посао само завршили за неколико дана, а и 55 наших задругара, који обрађују око 800 хектара, на самом су крају сетве, а тако је и код ратара који нису кооперанти, иако тек завршавамо трећу седмицу априла. Уједно, пољопривредници су сетву обављали без трзавица, нико их није заустављао током полицијског сата.


Тако је Земљорадничка задруга „Бешка” у Бешки, највећа од још три-четири на подручју општине Инђија, обавила предсетвене припреме и сетву ратарима који нису били у могућности да ураде најважнији пољопривредни посао у години.

– По телефонским позивима смо одлазили на њиве и по захтевима власника ораница урадили посао, односно посејали шта су од нас тражили и уз то користили механизацију задруге – казао је директор Земљорадничке задруге Драган Лончар, и навео да су њихове услуге тражили не само пољопривредници из Бешке већ и из Крчедина и Чортановаца. – У општини Инђија, премда је то воћарско-виноградарско подручје, има 3.500 хектра обрадиве земље, али се обрађује 2.500. Сетва је кренула рано, још крајем марта, па је сада у завршној фази.

Лончар каже да је већ посејно 90 до 95 одсто њива, највише кукурузом, којег ће бити између 600 и 700 хектара, сунцокрета на око 300, док ће соја заузети свега 35 до 40 хектара. Јесенас је пшеница посејана на 500 хектара.

– У Бачкој Тополи сетва је завршена – рекао је директор Земљорадничке задруге Бранко Дудић. – Ми смо наших 260 хектара већ посејали кукурузом и сунцокретом. Имамо и 105 задругара који укупно одрађују 4.000 хектара, али нам се ни они, а ни старачка домаћинства, нису јављали у великом броју, мада смо то очекивали. Вероватно су се снашли на другој страни јер видимо да им посао добрано одмиче. З. Делић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести