Паори очекују веће субвенције по хектару

До пролећне сетве има још два и по месеца, али без обзира на то, ратари већ сада знају да ће их сејање примарних пољопривредних култура у априлу папрено коштати, јер су семенске куће већ почеле да им шаљу ценовнике увећане за 30 до 50 одсто у односу на лањске.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Зато очекују веће субвенције од државе и стрепе каква ће година бити, пошто је тек ових дана после дужег периода било кише и што цене пшенице, соје и кукуруза падају на берзама, па уз мале лањске приносе због суше и високе трошкове репроматеријала се налазе на ивици финансијске издржљивости.

Председник Независне асоцијације пољопривредних произвођача Србије Јовица Јакшић наводи за„Дневник” да би их из беспарице извукло само већа новчана давања по хектару .Мада зна да та потпора не може ођедном да буде као у земљама ЕУ, наглашава да мора бити вишеструко увећана.

- Субвенције по хектару треба да буду бар 200 евра, а уколико будемо добили мање од тог износа, онда боље да ништа ни не добијемо - истиче Јакшић и наводи да постоји решење да се субвенције за биљну производњу по хектару знатно увећају.

Под хитно би, истиче, требало прегледати регистар пољопривредних газдинстава и наравити евиденцију пољопривредника којима је пољопривреда основно занимање.

- Од око 400.000 регистрованих газдинстава трећина нису права, већ пољопривреду користе као додатни извор прихода - наглашава Јакшић.-Према проценама пољопривредних удружења, од 130.000 до 160.000 газдинстава узима субвенције а нису истинска пољопривредна домаћинства јер или издају земљу у ареду или земљу обрађују у слободно време, када заврше радне обавезе у фирмама, где месечно примају лични доходак.

По мишљењу Независне асоцијације пољопривредних произвођача Србије, Јакшић каже да би се спречила та злоупротреба потребно је донети закон ко може да добија субвнеције из државног буyета. - Оквир те регулативе - Закон о професионалном пољопривреднику је написан, али није још прошао јавну расправу, па би поступак требало убрзати - наводи Јакшић.


Потребне и повластице за гориво

Ратар Ђорђе Милотин осврнуо се и на то да гориво представља велики издатак ратарима и да зато Министарство пољопривреде и пољопривредна удружења треба да раде да га земљорадници добију по повлашћеним ценама и у наредном периоду.

- Добијали смо га по 179 динара за литар, али није било баш најбоље одређено колико га по тој цени можемо купити јер смо могли да га точимо и у канистере. Да не би било злоупотребе, траба навести колико се може купити литара горива по хектару .Сада је мртва сезона и не треба нам, па док сезона радова у пољопривреди не крене ,треба наћи добро решење јер досадашње се није показало као најбоље - истакао је Милотин.


Он, даље, истиче да би се земљорадницима и домаћој пољопривреди истински помогло, треба одредити строже критеријуме ко може да користи државне паре по конкурсним линијама на којима се може добити знатна сума новца ради унапређења домаћинстава.

- Само код конкурсне линије за куповину пољопривредне механизације се јављају паори који живе од обраде земље, па је куповина машина по повољнијим условима заиста усмерена ка развоју пољопривреде и пољопривредних газдинстава. Остале конкурсне линије не доприносе истинском унапређењу домаћинстава баш зато што новац могу добити сви паори који имају регистровано газдинство - истиче Јакшић.

И ратар из Торка у општини Житиште Ђорђе Милотин слично мисли. Наглашава да би конкурсне линије које објављују Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду требало да важе само за пољопривреднике којима је пољопривреда занимање.

- Оне који користе конкурсе да би добили субвенције, а раде по фирмама и баве се пољопривредом у слободно време треба искључити - скинути са државних јасли јер већ имају приход на другој страни. Тако би за нас било више новца, не би кукали и било би нам лакше - навео је Милотин.

Даље каже да субвенције за биљну производњу ратари треба да добију за целокупне површине које обрађују а не за свега 20 хектара, колико сада држава даје подстицај.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести