Паорима се не свиђају ни приноси ни цена

Почела је жетва овогодишњег рода пшенице а, према предвиђањима, трајаће и наредних пет - шест дана.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Посао на њивама може да за неколико дана продужи киша, коју за викенд најављују метеоролози. Истовремено, кренула је и жетва јечма, која обично иде у ранијим терминима, али су жетвене радове ове године прекинуле обилне падавине.

- Жетва јечма мало касни, а жетва пшенице је почела баш на време и пољопривредници журе да посао заврше пре најављених киша. Пожњевено је око 40 посто површина, од укупно 50.000 хектара у средњем Банату. Недостатак падавина и влаге у марту и априлу за последицу има нижи род у односу на раније године. Принос је неуједначен и креће се од 3,5 до 6 тона по хектару, или просечно између четири и пет тона. Добро је да је квалитет задовољавајући, и у влази, и хектолитру и примесама. Може се рећи да је све у оквиру стандарда – напомиње руководилац Саветодавне службе у Пољопривредној стручној служби Зрењанин Зорица Рајачић.

Она истиче да се убрзано ради и на скидању усева јечма и уљане репице.

У неким најавама поменута је цена од 17 динара, што је за пољопривреднике неприхватљиво (Бојан Јовановић)

- Јечам је ове године у средњем Банату засејан на око 3.500 хектара, а уљана репица на око 1.750. Код јечма је принос од 4 до 6 тона, а код уљане репице 2,5 до 4 тоне – каже наша саговорница.

Пољопривредници су мало скептичнији у погледу овогодишњих приноса.

- Род пшенице је, због суше, ове године умањен за најмање 40 одсто, а има њива на којима ће род бити преполовљен - каже пољопривредни произвођач из Зрењанина Бојан Јовановић.

Он тврди да је на до сада пожњевеним њивама принос две тоне по јутру, односно 3,5 тоне по хектару.

- То говори да ће, бар што се тиче жита, ова година бити исподпросечна. Оно што радује јесте врло добар квалитет пшенице. Тамо где су примењене све агротехничке мере, квалитет зрна је врло добар. Оцењује се као извозни квалитет, што значи да задовољава све стандарде које извозници захтевају - наглашава Јовановић.

Да се традиција не изневери, цена овогодишњег рода пшенице још се не зна.

- У неким најавама поменута је цена од 17 динара, што је за пољопривреднике неприхватљиво - закључује Јовановић.

Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести