Петровић: ДЕПОПУЛАЦИЈА једна од мера у КОНТРОЛИ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА

Директор Управе за ветерину Милош Петровић апеловао је данас на власнике свиња да се придржавају свих прописаних упутстава и мера у сузбијању афричке куге свиња која се шири у земљама региона, а међу којима је и смањивање броја свиња у зараженим и угроженим подручјима.
e
Фото: Pixabay.com

"Министарство пољопривреде и Управа за ветерину определили су средства и свако од власника који буде желео за сопствене производе из ових региона да изврши клање својих свиња, треба да пријави да то жели да уради за своје потребе и ветеринарска служба ће доћи и узети узорак и након тога, уколико је реч о здравој животињи, власник то  може да уради  за своје потребе", рекао је Петровић за Тањуг.

Додаје да поред клања свиња постоји још могућности за контролу ширења болести.

"Још једна мера у циљу спречавања ширења ове болести може бити и депопулација. Свакако да Управа за ветерину разматра могућност да се у случају појаве већег броја жаришта може прибећи тој мери како вирус не би могао да циркулише и да бисмо спречили да се вирус пресели на подручје Срема, Мачве и северне делове Србије", навео је Петровић.

Напомиње да је афричка куга свиња веома опасна заразна болест дивљих и домаћих свиња, јер се увек завршава смртним исходом.

"Болест није опасна за људе. Од ове болести могу само да оболе домаће и дивље свиње. Главни резервоари болести су дивље свиње, сведоци смо и ратних дешавања због којих долази до велике миграције животиња и већег броја контаката, због чега се ова болест и преноси", рекао је Петровић.

СИТУАЦИЈА СЕ ПОГОРШАВА

Према његовима речима, генерално у Европи је дошло до погоршања ситуације када је реч о ширење афричке куге свиња.

"Имамо велики притисак у Румунији, у источном делу Србије, а ових дана се болест појавила и у Хрватској и Босни и Херцеговини у Семберији. У Србији је болест присутна од 2019. године. Први дијагностификован случај је био на територији општине Димитровград, али након тога, пар година уназад, болест се полако шири и на северне делове Србије ,тако да данас имамо неповољну ситуацију у Браничевском округу и на територији општине Панчево", рекао је Петровић.

Такође, истакао је да мимо директног контакта здравих животиња са оболелим, вирус може да се пренесе преко контаминиране хране због чега су помије забрањене за исхрану домаћих животиња.

"Путем контаминиране хране, опреме и одећа може се преносити ова  заразна болест", објаснио је Петровић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за ветерину интензивно раде на терену и  на територији целе Србије се спроводи активни надзор, истакао је он.

"Врше се обиласци пољопривредних газдинстава на којима се узгајају свиње, имамо увид у здравствено стање животиња с једне стране, док са  друге стране имамо и пасивни надзор код дивљих, али и код домаћих животиња. Када је реч о самим власницима, јако су битне биосигурносне мере, с обзиром да не постоји вакцина и да ми вакцином не можемо да контролишемо ову болест. Веома је важно да власници буду веома одговорни и да створе услове у којима ће онемогућити да вирус уђе у објекте за смештај свиња", рекао је Петровић.

СВИЊЕ НЕ СМЕЈУ ДОЋИ У КОНТАКТ СА ДИВЉИМ ЖИВОТИЊАМА

Пре свега, истиче, власници морају да држе свиње затворене, а објекти морају да буду здрави и од чврстог материјала.

Према његовим речима, свиње не смеју бити на пашњацима како не би дошле у контакт са дивљим животињама.

"Уколико је реч о ловцима, они морају да дезинфикују своју одећу, обућу пре него што дођу уопште у двориште. Препоручује се да поставе дезинфекциону баријеру на улазак у двориште и у улазак на објекат за смештај животиња. То могу импровизовати, направити од сунђера и полити са два одсто живе односно каустичне соде, угазити пре него што улазе у објекат и на тај начин ће извршити дезинфекцију и уништиће вирус и спречити да он уђе у сам објекат", навео је он.

Нагласио је да је можда и најбитнија мера у овом тренутку да код било какве промене здравственог стања обавесте свог ветеринара, јер ветеринар је тај који ће доћи и уколико сумња да је реч о афричкој куги свиња узети узорак.

Петровић додаје да је то испитивање бесплатно и да ће се о трошку државе извршити испитивање присуства вируса.

Буџетом Србије предвиђена су средства за надокнаду услед појаве ове заразне болести, напоменуо је Петровић.

"За све животиње односно у газдинствима где се спроводе мере уклањања оболелих животиња, процењује се вредност животиња, и комплетно се исплаћује надокнада штете по тржишним вредностима. Напомињем, по тржишним вредностима уколико је реч о спровођењу мера код појаве афричка куга свиња. Контаминирана храна може да буде извор инфекције, међутим, ми тренутно хранимо животиње са храном из прошлогодишње сетве односно жетве, тако да тренутно немамо проблем везано за храну која би евентуално била контаминирана и која би могла да изазове болест", рекао је Петровић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести