Поједностављене процедуре убрзале увоз свежег воћа и поврћа

БЕОГРАД: Надлежне инспекције сваког месеца од 2013. године приликом увоза проверавају 1.000 узорака хране, а државни секретар у Министарству пољопривреде Србије Жељко Радошевић каже да је обједињавање контроле безбедности примарних производа на граници убрзало проток роба, поготово свежег воћа и поврћа, односно лако кварљиве робе. 
Voće i povrće   Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Наш циљ је успостављање јединственог система спољнотрговинског промета како би убрзали трговину, смањили трошкове и повећали конкурентност", рекао је Радошевић на отварању конференције "Олакшавање спољне трговине", у организацији Америцке привредне коморе (AmCham) и УСАИД-а. 

Навео је да ће примена Правилника о утврђивања програма мониторинга безбедности хране животињског порекла и хране за животиње која се увози олакшати узорковање увозне пошиљке и смањити време потребно за добијање резултата.

Радошевић каже да ће програм узорковања бити направљен на основу принципа процене ризика, чиме ће број узорака, како је објаснио, зависити од врсте пошиљке, земље одакле се увози, претходних анализа, како би се смањио број узорака, али и усмерила повећана пажња на оне произвођаче чији производи нису били у складу са стандардима безбедности хране. 

Увођење е-инспектора, каже Радошевић, омогућиће побољшање функционалности у складу са захтевима које пред Србију поставља Европска комисија у вези с преговорима о поглављу 12 које се односи на безбедност хране и ветеринарску и фитосанитарну политику. 

"Интегрисани информациони систем у области безбедности хране обухвата све аспекте производње и прераде хране, почев од система обележавања и регистрације животиња, преко праћења здравственог статуса животиња на газдинствима и фармама, до регистра субјекта у пословању храном, односно листе контролисаних субјеката са историјом њиховог пословања", рекао је Радошевић. 

Нагласио је да ће повезивање система уз могућност да се размењују подаци о спороведеним службеним контролама између разних инспекција у будућности олакшати планирање и ефикасно спровођење службених контрола по принципима анализе ризика, уз рационално коришћење људских и материјалних ресурса којим инспекција располаже. 

"Овакав вид организације инспекцијске службе Министарства омогућиће брз проток информација између организационих јединица Министарства и управа, као и лакшу комуникацију са грађанима, а све у циљу оствариваја максималне транспаретности у раду и заштите интереса потошача у Србији", рекао је Радошевић.

Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да Национално кооординационо тело за олакшање спољне трговине, основано пре годину дана, помаже Србији да прошири могућност трговине са суседима и гура је ближе чланству у СТО и даље на њеном путу ка ЕУ.

Он је рекао да ће коначан успех тела зависити од опредељности земаља Западног Бакана да заједно раде на економској интеграцији и сопственом привредном расту.

"ЕУ представља моћан пример економске користи од овакве интеграције. САД дају пуну подршку напорима Србије у том правцу", додао је Скот.

Навео је да је Србија сама по себи релативно мало тржиште, али да игра велику и лидерску улогу у ослобађању потенцијала региона са више од 20 милиона становника.

"Већ у првој години рада Координационо тело довело је до напретка по важним питањима из области прекограничне трговине, па је тако захваљујући споразумима са БиХ и Северном Македонијом уклонило препреке извозу неких веома битних производа које су претходних година непотребно оптерећвале приватни сектор", рекао је амбасадор САД.

Оценио је да је то крупан корак у добром правцу и навео да се нада да ће даље регионална сарадња довести до још лакше трговинске размене широм региона, те нагласио да трговинске реформе треба да буду у складу с потребама приватног сектора.

Према његовим речима, повезивање и преплитање привреде Србије и њених суседа даће огоман допринос развоју не само приватног сектора већ и регионалној стабилности.

Председница АмЋам-а Јелена Павловић рекла је да је укидање нецаринских баријера за ту комору приоритет у области спољне трговине и важна претпоставка за даљи напредак и додатни раст привредне активности.

“Верујем да је уједначавање спољнотрговинских процедура у региону велика извозна шанса Србије коју треба градити заједно с поједностављењем увозних процедура”, каже Павловићева.

Она је навела да је сарадњом с министарствима трговине и финансија и Управом царина направљен значајан корак када је пре више од годину дана основано Национално координационо тело за олакшавање трговине.

Изразила је задовољство што су сва надлежна министарства и Координационо теле уврстили у акциони план прироитетне мере које је предложио AmCham, а које треба спровести до краја године. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести