Поповић: Србија један од лидера у дигиталној пољопривреди

НОВИ САД: Иновативне технологије и дигитализација у пољоприрведи је кључ развоја привреде у целости, а Србија, захваљујући изузетном инжењерском кадру, може бити један од лидера у дигиталној пољопривреди. 
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Дигитализација у пољопривреди не треба да плаши пољопривреднике, већ да их охрабри да је користе, јер ће тако обезбедити стабилност приноса, профит и бољу позицију на тржишту. 

То су кључни закључци Конференције о технолошким иновацијама у пољопривреди Agri-Tech Future, коју је у Прирведној комори Војводине (ПКВ) организовала компанија Color Media Communications, под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, у сарадњи са ПКВ. 

“Нови Сад препознат је као град са највише компанија, које су почеле као стартапови, а данас су светски познате компаније. Моја порука младим стручњацима који имају идеју да развијају нове технологије, јесте - почните. Јер, светске компаније интересују идеје пре свега, а многе су већ заинтересоване за сарадњу са нашим компанијама“, поручио је министар за технолошке иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он каже да је сарадњу са српским стручњацима заинтересован и Гугл, чији је потпредседник недавно био у посети Београду, те подсетио и да Мајкрософт има свој центар у Србији. 

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Поповић је посебно истакао значај Института Биосенс у Новом Саду у области дигитализације у пољопривреди, те подсетио да је тај институт недавно недавно добио грант из европског фонда од чак 28 милиона евра, победивши у конкуренцији најеминентнијих светских универзитета. Министар Поповић најавио је отварање нових иновационих центара у шест градова у Србији ове године. 

„Дигитализација је шанса коју морамо да искоритстимо у наредним годинама и зато је ова Конференција изузетно важна, јер је шанса да привучемо инвеститоре да у Србији отварају научно-истраживачке центре. То је и опредељење Владе Србије, па ћемо ове године отворити осам малих иновативних стартап центара у градовима у Србији. Желимо да сви имају потпуно исте услове, као што их имају млади стручњаци у већим градовима“, најавио је министар. 

Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Вук Радојевић указао је да је неопходно финансијски подржати младе пољопривреднике да покрећу свој агробизнис. 

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Он је подсетио да су од формриања актуелне покрајинске владе повећане субвенције за све пољоприрведнике са 50 на 60 одсто поврата у односу на укупну инвестицију, а за пољопривреднике млађе од 40 година субвенције износе и до 70 одсто.

Тиме, закључује Радојевић, доприносе и побољшању демографске слике у војвођанским селима. 

„Од 2017. ресорни секретаријат и министарство спроводе меру директне финансијске подршке млађим пољопривредницимаод 40 година. Обезбедили смо бесповратна финансијска средства до 90 одсто у односу на вредност инвестиције, а та мера даје резултате јер све већи број младих почиње свој агробизнис“, рекао је Радивојевић. 

Разлози за увођење дигиталних технологија у пољоприрведи, сматра председник ПКВ Бошко Вучуревић, лежи у чињеници да је светска популација нарасла са једне на седам милијарди, а да ће до краја 21. века бити десет милијарди становника, којима је неопходно обезбедити довољно хране. 

„Кроз примену нових технологија пољопривредним произвођачима омогућено је боље планирање и лакши приступ раду, уз оптимизацију трошкова. Уз коришћење паметних телефона могуће је пратити све процесе у поризводњи, омогућити детаљан увид у праћење стања усева. Зато примена дигиталне технологије у пољопривреди у представља ефекеткивну инвестицију, која не треба да плаши пољопривредник, него их подстакне да је прихвате. Тако ће за кратак период обезбедити се стабилност приноса и профита и бољу позицију на тржишту“, закључио је председник ПКВ Бошко Вучуревић. 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести