Шанса да 500 села добије паре од државе

Конкурс за постојеће али и новоосноване земљорадничке задруге , према којем ће оне добити од државе 12,5 милиона динара, ове недеље биће расписан. Како је објаснио Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој, Влада Србије је  дефинисала програм  помоћи селима и земљорадничким задругама како би се оживело српско село.
traktor zadruga Dnevnik arhiva
Фото: Дневник архива

„Циљ је да у наредне три године у 500 великих села у Србији никне 500 задруга које ће воћарима, повртарима, сточарима омогућити да лакше дођу до тржишта. Новац од државе неће се смети трошити за покривање дуговања уколико задруга има, већ за подизање засада, јачање стада, куповину механизације .

Желимо да оживимо српско село, задржимо младе људе. Српска села не смеју да остану празна. Бојим се да ће их попунити неко други“,  објаснио је Кркобабић.


Лабораторија за контролу млека
У другој половини ове године очекује се пуштање у рад Националне лабараторије за контролу квалитета сировог млека. Према речима Ненада Доловца, саветника министра пољопривреде и заштите животне средине, лабараторија ће се налазити у оквиру комплекса Дирекције за националне референтне лабараторије у Батајници у којој већ ради Фитосанитарна лабораторија.

Од 4,2 милиона хектара пољопривредног земљишта у Србији, близу милион је запуштено. Влада Србије је уз подршку САНУ  одлучила да улаже у српска села и оживи задругарство у њима . Према том пројекту у 500 великих српских села оживеће 500 задруга.  Садашњи Закон о задругама, који је Србија после скоро две деценије чекања добила 2015.године, није унео велике промене у српско задругарство. Пре свега јер су се , како је истакао Кркобабић, тим проблемом “бавили људи који нису видели село”  , додајући да је неко пре 10 и 20 година дошао на идеју да приватизује и оно што се не може приватизовати – задружну својину.

„Зато је сада добар број задруга заглављен по судовима. У Србији тренутно има нешто више од 1.500 пољопривредних задруга, али су многе од њих на ивици опстанка или се воде бесмислено дуги спорови, јер је у неком моменту задружна имовина приватизована мимо закона“, истакао је Кркобабић.

Држава ће у наредне три године покушати да уложеним средствима удари нове темеље задругарста у Србији и врати дух задругарства. Конкурс за добијање средстава трајаће до 1.октобра, а на њега могу да се јаве задруге које су регистроване у Агенцији за привредне регистре и које имају урађене мини бизнис планове.  

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести