Скочиле цене хране у свету

ЗАГРЕБ: Цене хране порасле су у новембру на међународним тржиштима на највиши ниво у последње две године.
hrana obrok
Фото: pixabay.com

Скок цена хране је резултат поскупљења биљних уља и меса, саопштила је агенција Уједињених нација за храну (ФАО).

ФАО-ов индекс цена хране порастао је у новембру за 2,7 одсто у односу на претходни месец, на просечна 177,2 бода, што је највиша вредност у периоду од више од две године.

У односу на новембар прошле године, цене су више за 9,5 одсто, преноси загребачки Индекс.

У прошлом месецу највише су порасле цене биљних уља, за 10,4 одсто.

Како се наводи, главни "кривац" је скок цена палминог уља, подстакнут снажном увозном тражњом, већом потрошњом у производњи биодизела и очекивањима могућег недостатка у следећој години.

Знатно су порасле и цене меса, за 4,6 одсто у односу на октобар, највише у више од 10 година.

Највише су поскупеле говедина и овчетина, такође због снажне увозне тражње, посебно из Кине уочи празника, кинске Нове године.

Поскупео је и шећер, 1,8 одсто, због учесталих назнака да ће потрошња у следећој години надмашити производњу, закочену погоршаним условима узгоја у Тајланду, Индији, Француској и САД.

Цене млека и млечних производа биле су готово непромењене у односу на октобар, због сезонски мање производње млека у Европи и стабилне глобалне тражње.

Пале су само цене житарица, за 1,2 одсто, у условима жестоке конкуренције водећих произвођача и извозника пшенице.
ФАО је у одвојеном извештају о понуди и тражњи на тржиштима житарица повисио процену овогодишње производње житарица на рекордних 2,714 милијарди тона, што је повећање од 2,1 одсто у односу на прошлу годину.

Процена је повећана због неочекивано доброг рода житарица које се користе у прехрани људи и животиња, попут кукуруза, у Кини, Руској Федерацији и Украјини.

У ФАО процењују да ће у свету ове године бити произведено 1,433 милијарде тона.

Због подигнуте процене за Европску унију, повишена је и процена овогодишње производње пшенице, на 766,4 милиона тона, што је повећање за 4,8 одсто у односу на прошлу годину.

Глобална трговина житарицама требало би да порасте за 1,1 одсто у односу на претходну сезону, на 416 милиона тона.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести