Србија у новембру добија 175 милиона евра за пољопривреду?

БЕОГРАД: Србија би већ у новембру могла да добије зелено светло од Европске уније за почетак реализације ИПАРД средстава намењених пољопривреди у износу од 175 милиона евра, која су предвиђена за период до 2020. године, речено је данас на заседању ИПАРД одбора у Палати Србија.
ipard/promo
Фото: ipard/promo

Завршна ревизија је у периоду од 20. до 25. новембра ове године.

Први позиви за пољопривреднике и прерађивачку индустрију би могли да буду објављени у децембру или јануару, а новац ће постати оперативан почетком 2018. године.

У Плати Србија је одржано је друго заседање ИПАРД Одбора за праћење имплементације претприступног програма за рурални развој за период 2014-2020 на коме су, осим чланова одбора, присуствовали и представници генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој, Делегације ЕУ у Србији, Министарства финанасија, Министарства за ЕУ интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима ЕУ.

Лиам Бреслин, руководилац јединице за претприступну помоћ Генералног директората за пољопривреду и рурални развој ЕК, рекао је да ће Србија већ за две две недеље предати акредитациони пакет и да очекује да ће у новембру бити добијено зелено светло.

"Ако ревизори дају зелено светло онда бисмо потписали и финансијски споразум и до децембра или јануара бисте могли да објавите прве позиве за коришћене ИПАРД средстава", навео је Бреслин.

У првим позивима ће се, пре свега радити, на добијању средстава за пољопривредну механизацију и обраду хране.

"Ако ревизори дају зелено светло, онда бисмо потписали и финансијски споразум и до децембра или јануара бисте могли да објавите прве позиве за ИПАРД", навео је Бреслин.

Нагласио је да се приводи крају тежак посао за добијање ИПАРД-а додајући да су сигурно услови за одбрење тог програма задали "пуно главобоље" српским властима.

Бреслин је рекао да се очекује да Србија, Црна Гора и Албанија следеће покрену ИПАРД, нарочито брзо Србија и Албанија.

Каже да је у Србији испуњен услов када је реч о новој згради Управе за аграрна плаћања, која је завршена у августу и да следи и попуњавање недостајући радних места.

Србија би требало да искористи и средства ИПАРД која су била за 2015. годину у износу од 15 милиона евра.

Помоћник министра пољопривреде Зоран Јањатовић је рекао да ће представници ЕУ доћи у финалну ревизију у новембру и изразио очекивање да ће ћемо добити одобрење ЕК.

Казао је да је екстерна ревизија завшила мисију у претходних месец и по дана и да ће завршна ревизија ЕК доћи у Србију од 20.до 25. новембра: "Извршиће проверу комплетне оперативне инфрастрктуре и ми смо сигурни да ћемо добити позитивно мишљење од ЕК".

Јањатовић каже да ће први конкурси бити припремљени и објављени у децембру или јануару.

"Добићемо потврду акредитације за ИПАРД почетком следеће године и средстава ће бити оперативна", навео је он додајући да ће тај новац постати доступан после дуго година, откада је започет процес.

Према његовим речима, инвестиције у првом циклусу ће бити у опрему и механизацију за примарну производњу и прерађивачку индустрију, а до краја наредне године треба да се исплати 15 милиона евра из 2025. године.

Средстава за прераду ће обухватити сва четири сектора - млеко, месо, воћа и поврће.

Јањатовић је додао да ће пољоприведници бити до краја године интензивно информисани и да ће бити урађен и водич за пољопривреднике.

На пример и мала газдинства са три хекатара ће моћи да конкуришу за средства за набавку трактора.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић је рекао да уколико у наредним годинама успешно реализујемо мере ИПАРД програма, средставима ЕУ, државе Србије и уз финансијско учешће пљопривредних произвођача можемо очекивати око 400 милиона евра нових инвестиција у српска села.

Радошевић је рекао да је крајем 2016. основана ИПАРД радна група која је припремила све потребне процедуре за акредитацију.

"Само спровођење програма и коришћење опредељених средстава биће могуће тек након поверавања послова за спровођење буџета односно акредитације свих потребних државних институција".

Радошевић је рекао да политика руралног развоја ЕУ чије ћемо темеље, путем спровођења ИПАРД II програма, заједно постављати у наредним годинама, представља алат за проблеме са којима се суочавају пољопривредни произвођачи у Србији.

Државни секретар у министарству финансија и национални службеник за одобравање ИПАРД Јелана Стојовић је рекла да је Србија унапредила правне процедуре, институционални оквир и унапређивање капацитета свих тела.

Она је рекла да ће пакет документације бити предат ЕК средином откобра, као и да се пуно радило у претходном периоду, на пример, да је инвестирано доста новца у зграду Управе за аграрна плаћања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести