Стрна жита, крмно биље и уљана репица важни и као сточна храна и за индустрију

НОВИ САД: Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице Института за ратарство и повртарство, одржан је данас на Римским шанчевима у Новом Саду, када је, поред осталог, истакнуто колико су ове културе важне и као сточна храна и као сировина за индустрију, наводи се у саопштењу Института.
uljana repica
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Догађај је отворила државна секретарка Министарства просвете Маријана Дукић Мијатовић, када је напоменула да Институт за ратарство и повртарство издваја истрајност свих запослених у суочавању са многобројим изазовима у области пољопривреде и пружање савета пољопривердним произвођачима како би заједно остварили најбоље резултате.

Директор Института за ратарство и повртарство Јегор Миладиновић испред запослених је свима пожелео добродошлицу и још једном нагласио да стрна жита, крмно биље и уљана репица представљају не само изворе људске и сточне хране, већ и важне сировине за индустрију.

"Ове биљне културе су виталне за прехрамбену сигурност, али и за економски развој како наше земље, тако и земаља региона", рекао је он.

МИладиновић је истакао да климатске промене, појава нових штеточина, економске тешкоће спадају у проблеме које треба свакодневно решавати.

"Заједничким радом и разменом знања и искустава пољопривредних произвођача и стручњака можемо пронаћи иновативна решења како бисмо ове изазове савладали, а Дан поља је управо прилика за то", навео је директор инистутута.

Руководилац Одељења за стрна жита Милан Миросављевић напоменуо је да је НС семе сортимент стрних жита дуги низ година сигуран партнер пољопривредним произвођачима у нашој земљи и региону.

"Упркос изазовима у овогодишњој производњи стрних жита, пољопривредни произвођачи, који су благовремено применили агротехничке мере, могу да очекују одличне приносе", истакао је Миросављевић.

Испред истраживачког и стручног тима Инстиута који се бави крмним биљем у оквиру Одељења за легуминозе присутне је поздравила др Сања Васиљевић и истакла да као резултат досадашњег оплемењивачког рада у Институту за ратарство и повртарство је створено и признато преко 150 сорти крмног биља, од којих је преко 30 признато у иностранству, са доминатним учешћем луцерке, црвене детелине, протеинског грашка и грахорице.

В. д. помоћника секретара за пољопривреду, водоприверду и шумарство Петар Самоловац навео је да се нада да ће ова производна година бити успешнија од прошле и похвалио дугогодишњу сарадњу Института И секретаријата.

Секретар у сектору пољопривреде Привредне коморе Србије Александар Богуновић истакао је да смо сведоци климатских промена, све чешћих суша, поплава, временских непогода, па је неопходно направити отпорну пољопривреду, која ће моћи да се носи са изазовима.

"Стварањем нових сорти и хибрида који ће моћи да се носе са новонасталим климатским условима, као и употребом нових технологија, обезбедићемо развој пољопривреде", навео је Богуновић.

Институт од националног значаја за Србију тако је одржао један од најважнијих пољопривредних догађаја у право време за процену стања усева и прогнозу очекиваних приноса, што је уједно била и прилика да се пољопривредни произвођачи упознају са најновијим сортиментом НС семена.

Они су могли да обиђу огледна поља стрних жита, крмног биља и уљане репице, а стручњаци из Института су им били на распологању да дају одговоре на сва питања и пруже стручне савет и ово је била прилика за размену искуства и знања између пољопривредих произвођача, као и за дружење свих љубитеља пољопривреде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести