Узгој коња – бизнис који у Србији може да буде исплатив

НОВИ САД: Узгојем и продајом коња бави се неколико узгајивача и ергела, а међу њима и Ергела “Пролеће” Казнено-поправног завода Сремска Митровица, која је објавила оглас о продаји коња липицанерске расе.
konji
Фото: pixabay.com

На продају је пет младих ждребади, а сва грла обележена су микрочипом и извршено је дијагностичко испитивање на инфективну анемију копитара. Такође, за сву понуђену ждребад постоји прецизна матична евиденција у складу са Главним одгајивачким програмом у коњарству на територији Војводине, најмање пет генерација предака и за сва грла је могуће извадити педигре од Главне одгајивачке организације Нови Сад.

У Ергели “Пролеће” за “Дневник” објашњавају да скоро сваке године продају младу ждребад липицанерске расе, те да се обично ради о мушком полу пошто женску ждребад остављају себи. Цена понуђених ждребади је 60.000 динара без ПДВ.

Како је ПДВ на продају ових животиња 10 одсто, то значи да једно грло кошта 66.000 динара. Напомињу да су женска грла скупља и да им је цена 80.000 динара, без ПДВ.

Интересовања за куповину ждребади има, кажу у овој ергели,  која годишње има између 40 и 45 грла. Иначе, од ергела у Карађоређеву и Келебији купују старија мушка грла за приплод. Старије липицанере користе у пољопривреди и они сами за себе зарађују, а поред тога, у овој ергели постоји и школа јахања, коју редовно похађа између 30 и 50 деце.

Сваке године ждребад продају и на ергели у Келебији, на којој тренутно има преко 60 грла. Директорица ове ергеле Тереза Керетеш за “Дневник” каже да интересовање није велико, а да је цена различита и зависи од узраста коња, као и пола.

Цена ждребади старих од шест месеци до годину дана је од 600 до 1.200 евра, што зависи од педигреа, односно да ли су чистокрвне расе или имају у себи нешто што их ставља у Б књигу, каже Тереза Керетеш.

Наша ергела, наводи даље наша саговорница, стално има коња на продају у слободној продаји.

За необучена грла интересовање је слабо, али за она која су обучена и проверена има интересаната јер многи желе да купе спремног и припремљеног коња, каже Керетеш. 

Наша саговорница указује да су јер су сва ждребад већ продата, те да се тренутно продаје грло старо 2,5 године.

Обучена грла у зависности од тога за шта се купују - туризам, спорт, међународну трговину - имају и различиту цену, а она се креће у распону од 1.000 и 15.000 евра.

Тачно је да коњ од, рецимо, три године може достићи цену од 15.000 евра, али треба знати и да је исто толико времена и професионалног рада потребно уложити како би он могао да се прода по тој цени, наглашава Тереза Керетеш.


Понуда на Берзи љубимаца

Они који желе да купе коња понуду могу пронаћи на Берзи љубимаца.

Тако се липицанер стар три године у Зрењанину продаје по цени од 1.500 евра. Исту цену има и липицанерска кобила “Алегра 391”, увезена из Словеније, стара 14 година, чији је власник у Панчеву.

За женско ждребе старости седам месеци цена је 800 евра, а за кобилу липицанера стару шест година тражи се 1.600 евра.


Према речима добрих познавалаца коњарства, и у Србији има веома скупих грла купљених у земљама где је коњарство веома развијено - Енглеској, Словенији, Аустрији... а најпознатија места за куповину добрих тркачких коња су Њу маркет у Енглеској, Баден-Баден у Немачкој, Довил у Француској и Кливеленд у САД. Цена коња који су у нашим ергелама креће се и преко 50.000 евра. Истовремено, ни наше ергеле и узгајивачи коња добра и квалитетна грла не продају за мале паре.

Тако се помиње да је штала “Потковица”, својевремено, постигла рекордну цену за продају једног грла -  “Били Ален”, које је купљено у Енгелској и такмичило се широм Европе, а потом продато Јапанцима за 300.000 евра.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести