За нови виноград држава даје до 80 милиона динара

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за аграрна плаћања, расписало је јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада винове лозе у овој години.
branje grozdja, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Подстицаји су намењени за физичко-хемијску анализу земљишта са препоруком ђубрења земљишта за садњу, израду виноградарског пројекта, припрему, обраду земљишта, копање јамица за садњу и садњу, набавку садница винове лозе, наслона за производне засаде, односно ради набавке коља код засада винове лозе са одомаћеним сортама које се гаје са традиционалним узгојним облицима.

Право на подстицаје имају сви који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу, физичко лице које је носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник, правно лице и то привредно друштво, земљорадничка задруга, задужбина, средња школа, научноистраживачка организација, манастир и црква.


Новац и за винарије

Министарство пољопривреде расписало је и јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у сектору производње вина у 2020. години.

За ову намену држава је обезбедила 250 милиона динара. Субвенције су намењене за произвођаче вина и моћи ће да се користе за изградњу винарије, трошкове и/или куповину нове опреме, уређаја и машина за производњу вина.

Захтев за остваривање права на подстицаје подноси се до 19. августа.

Подстицаји се утврђују у износу од 60 одсто од вредности прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност.

Максималан износ подстицаја за инвестиције у изградњу објеката винарије је 30.000.000 динара, за набавку нове опреме, уређаја и машина за производњу вина 10.000.000 динара, док се за опште трошкове може добити 1.000.000 динара. Највиши укупни износ подстицаја који корисник подстицаја може да оствари у једној календарској години је 41.000.000 динара.


Захтев се подноси до 19. августа ове године, наводи се на сајту Управе за аграрна плаћања. Подстицаји се утврђују у износу од 60 одсто од вредности прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност.

Највиши укупни износ подстицаја који може да се оствари у једној календарској години је 80.000.000 динара. Максимални износи подстицаја по појединој мери су, за анализу земљишта 200.000 динара, за израду виноградарског пројекта 1.000.000 динара, за припрему земљишта 20.000.000 динара, за набавку садница 30.000.000, за набавку наслона, односно коља 30.000.000 динара.

„Ако се подстицаји односе на производне засаде са српским домаћим и одомаћеним сортама винове лозе, подстицаји се увећавају за 100.000 динара по хектару производног засада винове лозе”, каже се у јавном позиву.

Такође, ако се подстицаји односе на производне засаде винове лозе који су у потпуности подигнути на надморским висинама изнад 200 метара, односно на јужним експозицијама, односно на нагибу терена изнад десет степени или на терасираним површинама, подстицаји се увећавају у износу од по 100.000 динара по хектару подигнутог производног засада винове лозе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести