ЗАРАЗА СВИЊА НАСТАВИЛА ДА СЕ ШИРИ Афричка куга стигла у Ченту и Средњи Банат

Решењем Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Чента (Град Зрењанин) је проглашена зараженим подручјем од афричке куге свиња (АСК), пошто је болсет регистрована код домаћих свиња у једном пољопривредном газдинству
r
Фото: Youtube Prinscreen / DRON STUDIO GRUJA 146 пратилаца

Појавом АСК у Ченти сада су ветеринари зараженим подручјима прогласили и територије полупречника најмање десет километара око жаришта заразе и оно обухвата сада и Баранду, Сакуле и Дунавац, Ловиште „Бегеј – југ“, које се налази на територији града Зрењанина, и прогласили их подручјем високог ризика од афричке куге свиња.

Управа за ветерину је наложила хитне мере које је потребно спровести на зараженом подручју. Оне обухватају попис свих газдинстава на којима се узгајају свиње, као и забрану премештања и превоза свиња јавним или приватним путевима. Ова забрана се не примењује ако се свиње превозе друмским или железничким саобраћајницама без истовара или заустављања. Између осталог, забрањен је и излазак са газдинстава и улазак у њих других домаћих животиња без одобрења ветеринарског инспектора.

Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња која се не лечи. У случају појаве заразе код само једне свиње у газдинству, убијају се све свиње. Болест није зооноза и не преноси се на човека, али је такве природе да се лако шири.

Заразна болест свиња за коју нема лека ни вакцине већ око месец дана је присутна и на подручју места Јабука на територији Града Панчева одакле се проширила и на суседно село Глогоњ.

До сада је, како сазнајемо , уништено око 250 свиња у оба места , и то не само назимица, већ и крмача и прасади , што ову заразну болест чини посебно опасном у економском погледу јер може да доведе до смањења грла свиња, несташице меса и још скупље свињетине.


Зараза и у Сефкерину

У Општини Опово болест је регистрована у местима Сефкерин и Опово. Посебно је алaрмантна ситуација у Сефкерину где је екипа Ветеринарске службе Панчево уз асистенцију комуналне инспекције Општинске управе Опово обилазила заражена газдинства и вршила еутаназију и уклањање свиња, као и дезинфекцију контаминираног простора.


На срећу у ова два села нема фарми свиња већ се болест појавила код домаћинстава који тове грла за сопствене потребе, па у оборима немају више од две три животиње.

Управа за ветерину је, да подсетимо, подручје полупречника најмање 10 километара око жаришта заразе у насељеном месту Јабука, Град Панчево, Јужнобанатски управни округ прогласила угроженим од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња и навела да су обухваћена и села Глогоњ и Качарево и Град Панчево затим Црепаја на територији општине Ковачица, Сефкерин на територији општине Опово, и Овча на територији београдске општине Палилула..

Фото: Pixabay.com

Појачана контрола

Државна секретарка у Министарству пољопривреде Душанка Голубовић апеловала је почетком недеље да се превентивним мерама спречи ширење афричке куге свиња у Србији, јер се болест шири и у земље у региону које се граниче са Србијом.

Она је у изјави за Тањуг поручила да треба поштовати и све друге мере прописане у циљу сузбијања ширења ове опасне и заразне болести, као и да ће министарство појачати контролу примене мера.

Као што знамо, та болест се у Србији појавила 2019. године и од тада, кроз формирање Националног кризног центра, затим регионалних и локалних, до максималне укључености ветеринарских служби у спречавању ширења ове болести, на снази су и примењују се све мере. Оно што посебно отежава ову ситуацију, јесте што се ова болест шири и на одређене земље у региону које се граниче са Србијом, рекла је Голубовићева.

Она је нагласила да је афричка куга свиња болест са којојм се сусрећу и друге земље, ЕУ и света. Напоменула је да афричка куга свиња не може да се пренесе на човека и не представља опасност за безбедност и здравље људи.  

Ж. Б.- З. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести