Пројекат АГРИННО  - Узгој поврћа у иновативном пластенику

На Огледном пољу Одељења за повртарство Института за ратарство и повртарство у  Новом Саду, 24. октобра 2018. године је одржана радионица „Узгој поврћа у иновативном пластенику“.
1

Радионица је организована у оквиру пројекта „Иновација пољопривреде за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону – АГРИННО“ чија је имплементација почела 1. априла 2018. године и трајаће наредних 20 месеци. Укупан буџет пројекта износи 325.536,75 евра од чега се 85% суфинансирана из Интерег – ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија 2014-2020. Специфични циљеви пројекта су (1) промовисање новог модела пољопривредног пословања и представљање иновативне технологије у пластеницима, (2) помоћ незапосленима у сеоским насељима у прекограничној области у циљу успостављања продуктивније и економичније производње поврћа на сопственим окућницама, (3) еколошки узгој биљних култура на отвореном и у пластеницима и (4) побољшање знања и стицање неопходних вештина за бављење пољопривредном производњом.

Изражавајући задовољство досадашњом реализацијом пројекта Вук Радојевић, Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, рекао је: ''Велико ми је задовољство да представим први пројекат у ком је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство носилац пројекта, желим да се захвалим нашим партнерима Фонду „Европски послови“ АПВ, Институту за ратарство и повртарство и свакако нашим партнерима из Мађарске жупаније Чонград. Поред једног, већ постављеног, модерног пластеника у плану је постављање још три у Руми, Футогу и Вршцу и из тог разлога очекујемо да средње пољопривредне школе омогуће ученицима да поред теоријских сазнања овладају и практичним, имајући у виду да ови пластеници имају најсавременију технологију и опрему.''

О томе зашто се Жупанија Чонград одлучила да учествује у пројекту, Тимеа Палфи, директорица Непрофитног д.о.о. за развој Жупаније Чонград је у изјави за медије рекла:

''Жупанија Чонград први пут учествује у оваквом пројекту и веома смо узбуђени због тога. Пројекат нам је битан да би умрежили прекограничне општине и да би унапредили сарадњу са институцијама из Србије. Знање и искуство које имамо у Мађарској, заједно са технологијом коју примењујемо желели би да пренесемо и полазницима нашег семинара из Србије.''

Како се може производити поврће у пластеницима без пестицида и грејања и на који начин се прати целокупан процес производње путем апликације на мобилном телефону учесницима је презентовао др Јанко Червенски, члан пројектног тима:

''Овим пројектом је планирана организација едукативних радионица у новооснованим инкубаторима на којима ћемо показати да се током целе године у пластенику могу производити различите повртарске културе. Поврће се производи у пластеницима без пестицида и без грејања, а температура, наводњавање и дизање страница пластеника се контролише преко апликације на мобилном телефону.''

Директорка Фонда „Европски послови“ АПВ, Видосава Ендерић изјавила је да је  веома поносна што је Фонд део конзорцијума партнера на овом пројекту, јер сматра да је пољопривреда једна од највећих ресурса и потенцијала Војводине и овај иновативни начин пољопривредне производње ће свакако допринети побољшању и унапређењу производње поврћа. Свакако сматра да најзначајнији ресурс јесу људи и у њих треба улагати, а управо то потврђује и  пројекат АГРИННО, улагање у иновације и знање.

Поменутом радионицом најављен је и почетак бесплатних предавања и едукација учесника од стране стручних лица и запослених у Институту за повртарсво и ратарство, а које се финансирају у оквиру пројекта.

Заинтересована лица за учешће на семинарима могу да се пријаве на сајту Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

(Огласни текст)

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести