С индустријским гасовима се није играти

У Привредној комори Војводине потписан је Споразум о сарадњи с Асоцијацијом индустријских гасара Србије (СИГА), о чијем раду се готово ништа не зна.
Industijski gasovi/ ilustracija/ EPA/BODO MARKS
Фото: Dnevnik.rs

Председник СИГА Дејан Томић каже да је асоцијација основана у октобру прошле године да би производњу, промет и безбедност коришћења индустријских гасова унапредила и приближила  европским стандардима. А управо је Привредна комора Војводина допринела томе да се чланице окупе у асоцијацију јер су у просторијама коморе договарани рад и задаци деловања.

“СИГА је озбиљна асоцијација, од које у будућности можемо очекивати рад на добро свих који користе медицинске и индустријске гасове, али ништа мање и на добро свих нас, којима се различити гасови налазе у непосредном окружењу, али и у домаћинствима”, казао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуровић.

Ризици потичу од високих притисака  од неколико десетина до неколико стотина бара (атмосфера) и карактеристика гасова који се транспортују, од запаљивих и експлозивних до отровних и нагризајућих

Асоцијацију индустријских гасара Србије основали су   произвођачи и дистрибутери гасова у намери да СИГА буде подршка као што је то и у европским земљама, у изради норматива у технолошкој изградњи гасарског амбијента и непристрасном уређењу тржишта.

„Данас на тржишту Србије имамо веома различиту покретну опрему под притиском, од оне која је била усклађена с прописима који су важили пре десетак и више година, и која се књиговодствено води као основно средство у неким градским системима, на пример водоводима и клиничким центрима, а део покретне опреме под притиском је и у нелегалним токовима, што носи ризик и може изазовати несреће с фаталним исходом – каже Томић”. За новим законом о транспорту опасне робе постоји велика потреба да би се уредила одговорност за техничку исправност између две периодичне провере техничке исправности покретне опреме под притиском. Потребно је припремити упутство  за контролисање такве опреме под притиском, начин именовања тела за оцењивања усаглашености опреме, услове за рад пунионица гаса као и јединствену базу података опреме под притиском. За СИГА то представља основни задатак јер би у такој нормативи допринела повећању безбедости свих који рукују опремом под притиском.

По његовим речима, ризици у гасарском подручју потичу од високих притисака од неколико десетина до неколико стотина бара (атмосфера) и карактеристика гасова који се транспортују, од запаљивих и експлозивних  до отровних  и нагризајућих.

“Ризици се манифестују у свакој фази – од пуњења, односно паковања, преко утовара до истовара, складиштења. За сваку фазу су утврђена правила, процедуре, норме, стандарди којима се ризици минимизарају. Зато ће СИГА радити на минимизирању ризика оргнизовањем едукација за учеснике у промету, транспорту и употреби индустријских (техничких и специјалних) и медицинских гасова”, наглашава председник Томић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести